Tuesday, 28 November 2017

BN's two thirds majority

GUEST BLOGGER

By Gondrong

Suka atau tidak BN mesti mendapat kemenangan majoriti 2/3 pada PRU14. Ramai yang berpandangan ia hanya angan-angan mat jenin.

Dengan pelbagai keletah pemimpin Umno hari demi hari ada saja kenyataan-kenyataan 'membunuh diri' dikeluarkan impian 2/3 adalah perkara yang menjadi semakin mustahil.

Kata mereka, silap-silap BN yang dakwa mereka sedang bergelumang dalam tong taik akan lemas, lenyap dan dilupakan.

Mereka kata lagi, beri satu formula atau sebab yang kuat macam mana BN boleh menang bergaya majoriti 2/3.

Ini antara sebab dan formula BN boleh menang besar  antaranya :

1. BN punyai machinery yang kuat di bandar, luar bandar apatah lagi di kampung dan pedalaman;

2. BN miliki kekuatan kewangan untuk gerak machinerynya dengan strukturnya di semua peringkat dikatakan sudah bersedia :

3. BN ada ramai penyokong tegar yang tidak mudah tunduk dengan pelbagai hasutan. Dianggarkan lebih 47 peratus dalam kalangan 19 juta pengundi ;

4. Rakyat masih belum yakin untuk menukar kerajaan sedia ada. Ini kerana kemelut yang sedang melanda pembangkang sama ada kepimpinan, kesatuannya, perpaduannya, kesefahamannya, ditambah pula dengan isu2 teknikal yang boleh membawa pembatalan parti tertentu ;

5. BN tidak berdiam diri untuk terus ambil langkah-langkah pembetulan termasuk kaedah-kaedah yang akan diguna pakai bagi membantu rakyat berdepan kenaikan kos sara hidup. Parti yang amat berpengalaman ini walaupun ramai yang cuba memperbodoh dan meremehkannya ada formula itu ;

6. Sokongan Melayu dikatakan semakin utuh untuk UMNO parti teras BN, walaupun ramai yang menidakkan perkara itu. Faktor sokongan utuh itu adalah disebabkan PAS membuat keputusan mewujudkan blok ke3 iaitu gabungannya dengan parti2 kecil lain yang mana menyulitkan lagi usaha2 menarik pengundi Melayu menjatuhkan BN;

7. DAP parti berteras Cina adalah dominan dalam pembangkang dan perkara ini amat dibimbangi oleh orang Melayu yang masih teguh dengan pegangan dan keyakinan untuk kerajaan sedia ada terus memelihara agama Islam, institusi Melayu dan rajanya ;

8. BN tahu peperangan dalam PRU14  yang dianggap sebagai ibu segala PRU adalah amat penting untuk hidup mati parti itu. Jadi ketumbukan yang disediakan dalam peperangan kali ini lagi hebat dan kuat, menggunakan apa juga kaedah dan keupayaan serta segenap kekuatan yang ada. BN tidak akan ambil mudah, walaupun dalam keseriusannya itu terlepas juga satu dua kesilapan yang terus diambil kesempatan untuk meremeh dan menjejas imej dan reputasi parti.

26 comments:

  1. http://bongkarrahsiabnjohor.blogspot.my


    Anne ...baca dan fahami kenapa bn johor i rasa akan kalah. Sampai mb pun ambik rasuah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa lah....tu mmg perangai UMNO, x kira Johor ke, tempat lain ke.

      Delete
  2. Saya bersetuju 99% dengan gondrong dan untuk mencapai ²/3 majoriti sila buat pilihanraya serta merta.

    umno dah lama sembang kencang.

    ReplyDelete
  3. I think BN will win GE 14, it’s a long gone conclusion.

    But BN will continue to lose some seats. It will be impossible for BN to regain its 2/3 majority in the Parliament. Those golden days were gone.

    ReplyDelete
  4. Dear Annie, take a look at this ... http://bongkarrahsiabnjohor.blogspot.my/
    -- the best part is on page 53-54. Guide sedikit how are we going to defend UMNO ;)

    ReplyDelete
  5. Gondrong, kalau KEPALA BAPAK berjaya buat Clare Brown tarik balik her suit against 90 million ringgit man, mestilah UMNOBN akan menang besar macam yang u mimpikan ni. Bersorak-soraklah kera dan siamang, KAMI MENANG! KAMI MENANG!!!!!

    ReplyDelete
  6. Najib dan kepimpinan UMNO sudah tidak releven dengan orang Melayu.

    Mereka telah teruk tercemar dengan salah guna kuasa dan penipuan. Hidup mereka kini penuh dengan pembohongan dan sandiwara.

    Mereka hanya menggunakan kuasa yang ada untuk kepentingan diri sendiri bukannya untuk rakyat terutama orang Melayu.

    Apa keistimewaan yang orang Melayu peroleh semasa pemerintahan UMNO kini?

    Tanah sekangkang kera pun tidak mampu diberikan kepada anak muda Melayu yang merempat di tanah air sendiri. Orang Melayu kini telah dibangsatkan oleh pemimpin mereka sendiri.

    Bagi kaum lain maruah Melayu kini hanya bernilai beberapa ringgit dan boleh dijual beli dengan murahan.

    Hatta golongan ulama yang ada dalam UMNO juga boleh dijual beli dengan harga yang murah dan tiada harga diri sehingga tidak mampu menegur pemimpin mereka.

    Malah mereka turut melakukan penyelewengan sehinggakan dana anak-anak yatim digunakan untuk kepentingan diri.

    Sekarang dah tak kisah jika UMNO telungkup, mati pucuk atau mati 6 kaki terbenam dlm tanah.

    Bye bye UMNO.


    ReplyDelete
  7. Saudara Gondrong.....

    You are?

    a) ex-Utusan

    b) ex-Bernama

    c) ex-NST

    d) ex-Media Prima?

    Don't shy-shy, OK bro : )

    ReplyDelete
  8. machinery yang dimaksudkan tu ialah belasah semua aset2 kerajaan ka??cubalah belajar berdiri di atas kaki sendiri n fight on a level playing field..boleh ka??ada berani ka?x berani???memang kepala bapak ko ja la yang ko tau...

    ReplyDelete
  9. uiyoo padam siap dah...mkbkl....

    ReplyDelete
  10. Gondrong,

    Point 1 - agreed.

    They have had a lot of experience

    Point 2 - agreed.

    BTW, where do you think all that money came from?

    Point 3 - 50/50.

    Hardcore supporters agreed.

    But 47% of 19 million voters?

    Bullshit.

    According to some analysts, UMNO only needs about 25% of MALAYS to win GE14.

    Yupe, you guessed it - gerrymandering by the Electoral Commission.

    Point 4 - meh.

    Guesses and supposition here.

    You sound like Anwar Ibrahim screaming, "Kita menang, kita menang" when the vote counts were coming in during GE13 :)

    Point 5 - really?

    UMNO/BN is going to drop GST?

    Hand out RM10,000 per person for BR1M?

    Point 6 - meh.

    Guesses and supposition here again.

    And you are virtually telling us that Hadi Awang is a liar because he said PAS is NOT going to help UMNO.

    Point 7 - Hahahahah!!

    So, it's the ole DAP bogeyman again, eh? :)

    Just how realistic is it for DAP to call the shots in Pakatan?

    You seriously think Azmin Ali will allow DAP to call the shots?

    You seriously think that Mahatir can be told what to do?

    Come on lah, it sounds like somebody (RPK?) is feeding you bullshit.

    Also, you are insulting the Malays by telling them that despite holding political power, they can still be dominated by a minority race - the Chinese :)

    So, you really think Malays are that stupid?

    Point 8 - The Google Translate translation was just absolute gibberish. :)

    I re-read it in Bahasa Melayu and I think it was just UMNO propaganda.

    Please correct me if I am wrong there.

    And oh yes, I also think all is not lost for UMNO in GE14.

    UMNO still can win GE14 if it can get a few things right, eg the amount of money to be paid out to potential voters, especially in Sabah and Sarawak, how many opposition politicians it can disqualify or put in jail, how helpful PAS can be, whether the EC can put in place even more gerrymandering, etc etc.

    Of cos, this is in addition to Points 1 & 2 above.

    Also you did not mention Sabah and Sarawak.

    Re Sabah and Sarawak, you may have noticed all the wonderful news coming out of Sabah - what a success story Sabah is, how rich Sabah is in terms of surpluses, what a great job Musa Aman is doing, etc etc.

    I do wonder how all these fantastically incredible successes have occurred in Sabah in such a short time over the last couple of years. Any guesses?

    Sarawak?

    BN will win there for sure lah because Sarawak DAP and Sarawak PKR will go all out to help BN win by fighting amongst themselves, sabotaging each other's campaigns, and so forth.

    Gladiator

    ReplyDelete
  11. Mana copy mukasurat 53-53 tu? Fakta please..

    ReplyDelete
  12. Annie,

    Ini sajakah 'quality' guest blogger kau??
    Well..as long your guest blogger do not write about such as 'swift code analysis' their integrity remain intact.

    Err..I don't mind my comment deleted, as syed akbar always said 'as stomach churns'

    HHK

    ReplyDelete
    Replies
    1. Swift code was one of the macai's worst defences for "donation" - ha ha padan muka.

      Now this:

      'Just heard this today.  Talk is Kepala Bapak wishes to see an end to the libel suits filed against Claire Rewcastle Brown (Sarawak Report). They are planning to despatch "Khalid" to see Claire and get her to agree if the suit against her is withdrawn.

      At the same time they also want Claire to cancel her counter suit and her counter claims.  I checked with someone who knows Claire who says she is in the dark about this plan.

      If that is the case, do get ready Ms Brown. They must be prepared to pay big money to get out of this really stupid  mistake.  Another one of their strategic bungles.  

      By the way, did you know that Kepala Bapak's entire team of media advisors are all "slow learners"? Yes they are UITM graduates. That Tengku fellow, Farid etc. I think even Sup Kambing Kuala Kangsar.  No wonder. Dudsville. 

      If Kepala Bapak seeks to have the suits terminated, please ask for costs, plus, plus, plus.  If a high school failure (an MCE dropout) can be paid RM5 million for writing rubbish, surely withdrawing a suit which will embarass Kepala Bapak and his entire team of slow learners must be worth a lot more.  

      Christmas can come extra early Ms Brown.  Do take them to the cleaners.

      They are realising now that the defense filed by Claire Rewcastle Brown will embarass them to the sky. 

      Plus they have hired the most expensive lawyer in the UK to file the suit.  Who is going to pay the legal fees, believed to run into a few million Ringgit?'

      Taxpayer, lah.

      But SR should not settle.

      Let the whole Saudi 'donation' lie be exposed in open court.

      Ha ha ha...


      Delete
  13. hey idiot gody gone wrong..

    who the hell actually cares wat u think..

    mcm laa pandai sngat si gody gone wrong...

    like my fren Pete says, jus shut the fook up nd play your marbles..

    kahkahkah... kahkahkah...

    ReplyDelete
  14. HHK,
    U sound like Ku Nan slow learner. Like to look down other people. But never mind. U still have time to check this 'unquality' piece and make some comment.

    ReplyDelete
  15. yes...bn gonna win again but some will still angan angan taik ayam that the goverment is gonna change

    angan anganING since 2008 = 10 years angan anganING taik ayam

    ReplyDelete
    Replies
    1. 10 years of inefficiency

      Delete
  16. Army camp still under construction in Segamat but the army already registered as voters there. What is this??? No words from EC regarding this. No words from minister himself as well...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Must cheat in every way possible.

      Pls remember, you are dealing with confirmed criminals.

      Delete

  17. Let's UMNO think that they have all the support they needs.

    ReplyDelete
  18. Annie

    do us a favour, to be fair, post an article by a dap spinner and see if we can whack him just as enthusiastically

    annoying dick

    ReplyDelete
  19. PRU14 bagai ibu segala kekalahan untuk BN wakakaka

    ReplyDelete
  20. Gondrong
    Feel-good factors before an election
    Kindly enlighten us all on the ratings

    Fadzireen

    ReplyDelete
  21. UMNO menang insyaAllah.UMNO needs support from the component parties to get the 2/3 majority.Worst come to worst masukkan aja Pas dlm BN.
    Prof Kangkung

    ReplyDelete
    Replies
    1. I’ll vote for UMNO
      I’ll guarantee you

      Jho Low

      Delete