Tuesday, 12 February 2019

Guan Eng doesn't look so handsome anymore....isn't he?

This doesn't look good for Guan Eng.

Provisional membership casts doubt

 on Guan Eng’s professional status

excerpts;

According to Wee, such a membership is one of the first steps to take the necessary programme modules and examinations to qualify first as an accountant and then full membership in the Australian society.
Australian-based accountant Melissa Tan corroborated Wee’s arguments, adding that in Australia one needs to accumulate three years of experience and sit for several exams before one can be called a certified accountant.
Said Wee at Facebook : “Therefore a provisional membership is far from being a fully certified chartered accountant or even an accountant. You cannot call yourself using either designation,” adding that neither is Lim a member of the Malaysian Institute of Accountants (MIA) .
Now I probably have to stop using my favourite picture of Guan Eng,


and replace it with maybe this one,


Look more humble and repentant, right?

Hmmm....this is really Tony Pua's fault.

Why did he not check properly before calling for the PC yesterday to show off Guan Eng's credentials?

And they said Pua is smart.

He even said Guan Eng going to sue Wee Ka Siong if the latter continues to question the finance minister's credential as an  accountant.

That's really dumb because once in court, Guan Eng can't run and hide anymore.

It surprises me that Pua didn't even consider that.

But then again, I don't think this whole nonsense will affect DAP by much.

I'm quite sure the overwhelming majority of its Chinese community support base will not abandon it just because of this.

I don't think they care that Guan Eng is not an accountant or even if he had lied to them about it.

After all, there are other Pakatan ministers and menteri besar who now turned out to be not being exactly honest about their academic qualifications.

Ya, I don't think they care too much about the integrity of their leaders, especially for someone like Guan Eng.

Biasa lah, tipu tipu sikit. Just trying to look more educated is okay what.

Like tipu tipu manifesto for election only.

Yup. That's Malaysia Baru.

34 comments:

  1. Kata Malaysia Baru...betul la tu...Malaysia Baru penuh dengan penipu...kalau kepala Pak Menteri penipu...rakyat pun boleh tipu maaaa...and we can now considered ourselve the Lying Tiger of Asia...hihihi

    ReplyDelete
  2. https://www.facebook.com/melissa.tan.33865?fref=ufi&rc=p

    "Halaman ini tidak tersedia"

    Pautan yang anda ikuti mungkin terputus, atau halaman tersebut telah dikeluarkan.

    Awat ni, Melissa Tan takut kena sue kah? Berani cakap berani tanggung.

    ReplyDelete
  3. Sampel komen pedas dari pembaca.Cnp dari facebook
    ---------------------'

    What an insult to us honest and hardworking graduates

    Kelakuan PH menghantar satu signal kepada pelajar di Malaysia :
    Tak payah mengambil berat dlm soal pendidikan. SPM takyah study juga, takyah masuk universiti, Beli je sijil palsu. Takde orang kisah pun

    Kelakuan PH insult kpd golongan akademik , R&D dan para graduan yg menghabiskan masa bertahun2 , beratus ribu, pajak rumah kedai utk mendapatkan pendidikan tinggi

    Hairan lagi masuk kerja Gred 48 ke ape semua minta sijil. Tapi org teratas tuh tak payah sijil

    Yang paling mengejutkan aku, ramai pula nak membela penipuan menteri menteri, bukan sahaja MenHEN, timbalan YDP Dewan Rakyat Nga KM juga, ada lagi golongan mahacai dan khasnya satu kaum baru lepas raya yg aku xnak sebut nama.

    Hari 2 cakap nak kembali kpd asian tigers. Tapi kualiti pemikiran rakyat pun tak betul. Semua nak jual nasi lemak, nombor ekor, vcd pirated, MLM money games, online gaming, jual kosmetik, langsung tidak ada respek kepada bidang pendidikan.

    Macam mana kita nak bersaing dgn ngr maju padahal banyak menteri kita lulusan sekolah menengah je?

    Hampir SEMUA pak menteri Singapore lulusan ivy league spt Harvard, Cambridge, Stanford.. Kita tak payah lulusan sebegini tapi janganlah TIPU rakyat

    ReplyDelete
    Replies

    1. Ini sijil / ijazah palsu mana mau lapat maa aaa ?,Wa pon atak ingin mau cali satu ,mau kasi gambar sekali lea aa.

      Delete
    2. lu fikir yang ade sijil tipu itu baru graduan kah! ini masalah dari zaman BiN lagi. kalao masa "botak ong" komplan ah"shit" ambik perhatian masalah. dulu itu PM pun tipu sijil. dia punya timbalan pun tipu sampai ke New York cakap inglish pun hegah hegeh

      Delete
    3. itu singpore itu lee ka yu yang mau dia menteri ada ivy league. banyak ivy league tapi banyak main "zubur" belakang. nanti itu amerika suspect kasi lu tau banyak peminat "zubur" belakang di jabatan k"jaan singpore

      Delete
  4. Kah Kah Annie.Cant stop laughing.

    ReplyDelete
  5. The Star’s big boss also commented on the leaders.

    https://www.thestar.com.my/news/nation/2019/02/12/malu-apa-bro/

    What struck me about this article is in his criticism of PAS leaders wealth, he had the audacity to associate camels with Muslim leaders. Now I would normally let it slide, but comming from a paper that preaches moderation, Im calling RACIST. I hope Muslim leaders take note. Too much lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. You mean you just realised? He has been like that all along and more so when star out of no where introduces G25...eminent something? Eminent...cow's backside I would say!

      He and that new editor of star ...she calls herself auntie ..we can see their biasness and now their unabashed racist tendencies from as far as Timbuktu!

      The only ok one was that editor who died of cancer..Ewe something, serene and nice to read....Jocelyn is kinda ok too...

      The 2 above ...never...hope Star paper will go ride into sunset soon...

      Delete
    2. How does this compare with Utusan? How come you were silent then? Bodoh much?

      Delete
  6. Pemimpin kita dari golongan age group 65 keatas, merely 15% of our population. Mentality dah nak obsolete.. lama dah menapause, yg dh nak nyanyok..thts why we are not moving forward. Kesian gen muda2 dok peghati telatah2 mereka ni semua. Ramai dah nak masuk ka alam kebudak2an dah ni, kerja asyik nak bergaduh aje.

    Majority PH pulak dari keturunan pendatang.. mai sini faham2 la untuk ape? $$$$$$$$

    Yg graduan muda pulak amik hinguih masih meleleh. Klo otak macam Vitalik Buterin atau grammy award kumpulan k-pop BTS bole lain la taraf dunia, jadi PM pun wokay... sekadar atas pentas pandai cakap berbuih ayak lioq setaraf Mat Sabu aje .. eh dulu buat cadangan nak turun umuq pengundi tst tst tst

    Haiyaaa tengok ni..

    https://www.freemalaysiatoday.com/category/opinion/2019/02/12/of-fake-degrees-fraud-and-corruption/

    No wonder 9 bulan apa pun tarak..

    Professor Nasi Lemak



    ReplyDelete
    Replies
    1. Malu apa, Bossku!

      Delete
    2. Keturunan Pendatang? Eh pundek prof..which part of Indon are you from?

      Delete
  7. Fake degree, fake professional credentials, fake qualifications, fake manifesto, fake news...what else is fake? fake hair, fake nose, fake puffy cheek, chest and and the backside also fake!...

    ReplyDelete
  8. Kalaulah sijil itu tak benar atau tipu, apa masalahnya?

    Mengikut teori , "Malu Apa Bossku", apa yang nak jadi masalahnya.

    Satu dunia heboh pasal 1MDB, kapal mewah, tak malu apa-apa pun, ok je. Selamba aje.... Malu Apa Bossku.

    Pasal sijil sikit pun. Brader itu kan ada dah pamer sijil dari Australia, itu pun nak panjangkan cerita lagi.

    Kalau nak cari rasuah dekat MARA, FELDA, Tabung Haji, tak jumpa, Yang dapat jumpa sijil aje.....

    Cubalah cari Rasuah yang besar-besar, kalau tak dapat berbillion-billion, sekurang-kurangnya rasuah berjuta-juta...tapi tak jumpa pulak.

    Apa cerita duit RM2.6 billion yang masuk akaun?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mangkoklah ko ni..Ni topik pasal orang yg menipu beli sijil pelajaran.Topik duit 2.6B ko buat kat blog ko sendiri.

      Delete
    2. mesti banyak cakap pasal 2.6B. sebab membazirkan titik peloh seorang atuk. yang gadai "harta kanun" dan jual setengah "syer" saham genting. untuk hantar cucu "tersayang" ke UK. supaya belajar jadi pemimpin mesia tersohor terbaik terbijak. tapi apa terjadi cucu lebih "ghairah" chasing skirt dari belajar kat UK. dan ini lah kesudahan nya 2.6B

      Delete
    3. Satu dunia sekarang ketawa kan kita sebab punye pemimpin yang menipu manifesto janji kepada rakyat dan jugak menipu sijil kelayakan mereka. Malu lah menteri kena buang dari University dan graduate tadika jer....

      Delete
    4. Bagi pendokong ph yang tak mementinkan pelajaran cam ko ni memang la isu ni benda kecik. Tapi janagn malukan sistem pendidikan yg memperjuangkan kecemerlangan akademik.

      Delete
  9. Anon 00:40

    Mai buat contoh senang sikit. Katakaluu hang pilih calun comel, cantik dan menikah dgn dia. Buat kenduri besar2an plak tu. Setipiket nikah semua sahkn dia bini hang.

    Malam pertama selak kain terkejut rupa2nya anu dia ori barang jantan???

    1. Yang bertempiran lari ke?
    2. Bang tak kisah teruskan sja ke?
    Payah juga nak buat keputusan kan?

    Hmmm takpe, mujuq lagi 6 ekoq katak dapat ciuman smlm. Jangan lupa selak kain mereka dulu juga ya..

    Professor Nasi Lemak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Professor Nasi Lemak,

      Ini mesti kes tak pergi kursus perkahwinan.

      Apa dia syarat sah nikah?

      Syarat sah nikah mesti ada lelaki, perempuan dan saksi. Kalau dua-dua jantan, tak sah nikah.

      Apa dia syarat untuk menjadi menteri?

      Sijil Ijazah bukan syarat untuk jadi menteri. Menteri Besar Kedah dulu pun tak ada ijazah pun, kalau tak silap SRP saja.

      Jadi mana ada tipu?

      Kalau doktor, syarat mesti ada ijazah.

      Kalau Professor pun mesti ada ijazah sarjana.

      Kalau Professor Nasi Lemk pun mesti ada ijazah masak-masak. Biasanya, ibu bapa akan hantar kursus masak untuk kanak-kanak yang lemah dalam ilmu sains dan matematik.

      Tapi menteri tak ada syarat mengatakan mesti ada ijazah.

      Najib pun kata sijil ijazah dia hilang.

      Delete
    2. Hahahaha...of all the times you have commented, this is the first time I think your are funny. Every other time you were an obnoxious brat.

      Delete
    3. Anonymous13 February 2019 at 15:01

      Betol la tu syarat sah nikah ade laki ade pompuan.. syarat nak letak sijil kat profile.. kene betol2 ada sijil, bukan tipu punya sijil.. apedaaa..

      Delete
  10. https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2019/02/13/govt-hands-out-rm50-mil-to-upgrade-tahfiz-schools/


    hi annie please fa news fast

    ReplyDelete
    Replies
    1. Of course not. Annie only bitches when Chinese schools get funding. Typical UMNO twat that she is

      Delete
    2. https://lifeofaannie.blogspot.com/2015/02/defending-chinese-schools-on-valentine.html

      Delete
  11. " Zuraida added that the government had initially considered banning plastic altogether, but realised that it had “a lot of business potential for Malaysia”.

    She maintained that stricter rules will be placed on plastic importers, who would now have to adhere to permits to import plastic waste.

    Another problem that persists is the distinction between “waste” and “clean plastic scrap”.

    According to the BBC, there is no way to identify one or the other, unless someone manually goes through the imported waste.

    Yeo said that a proper labelling system would be able to take this distinction into account.


    Read more at https://www.thestar.com.my/news/environment/2019/02/13/bbc-reports-17mil-kg-of-rubbish-in-jenjarom/#04EGUD7YsSTlYgwx.99

    Is this the best ph can do to spur the economy, continuing bn's legacy? Msia baru le sgt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. we can do better if not for 2.6B and also after lost
      like "Robbing Jib" of BA Nothing-Ham Uni is "traitorious" and hell bend on destroying PH goverment. Malu Ape BO55Ku!!!!!even in 1998 DS Anwar and Lim Kit Siang lost also he do not do such things.
      fikir fikir if Malaysia go to the "titter" who suffer most?

      Delete
    2. Anon 01:28, excuses, excuses. This particular excuses is overused & already stale. Reality is, the present crop of ministers only know how to critique but own ideas...yileeek

      Delete
    3. https://www.thesundaily.my/opinion/action-beyond-council-desperately-needed-CK518235

      Delete
  12. Sunyi aje Cik Anne...

    Semua nunggu Chap Goh Mei ke?

    Baki katak2 yg lain pasti meluak2 excited nunggu bawah titi.. mulut nganga dgn penuh harapan agar cewok tua2 baling limau emas dan beri ciuman2 kasih sayang?? Muah muah.

    Professor Nasi Lemak

    ReplyDelete

  13. Anon 15:37 is referring to anon 09:50 but Anon 15:01 thinks that anon 09:50 is talking to Anon 15:01.

    is this a communication breakdown ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anon 01:43

      ...is this a communication breakdown ?

      Ini perkara biasa esp ramai tak fasih dalam bahasa kebangsaan. I bagi contoh senang;

      A TO B : Lu sana pergi lompat

      Tak paham bahasa maka B terus lompat masuk perigi..

      Professor Nasi Lemak

      Delete
  14. It would be wise for the detractors to drop this issue. It will backfire cos word from the grapevine is that they have been doing it for many years, and the numbers are huge.

    ReplyDelete