Friday 7 September 2018

Answering the spin on paddy and rice industry

GUEST BLOGGER

By Lebai Sudin

Baru-baru ni aku ditunjukkan oleh beberapa rakan dua artikel dan satu video. Ketiga-tiganya pasal beras. Aku ingatkan orang tak minat pasal beras ni, kerana mudah nak dapat beras di mana-mana pun.

Dah jadi subjek aku, dia orang tunjuk dua artikel dan satu video. Artikel pertama dari blog OutSyed The Box, yang kedua keratan akhbar SelangorKini, manakala video dikeluarkan oleh Padi Rescue.

Bagi aku, kedua-dua artikel tu macam karung..sumbat je lah apa yang nak dimasukkan..blanket semuanya sekali.

Artikel OutSyed pada 3 September 2018 dengan Tajuk - Kenapa Harga Barang Di Malaysia Selalu Tinggi? - kata jawapan mudahnya kerana ekonomi negara kita terlalu terkawal. Aku tak mahu ulas perkara-perkara yang dimaksudkan sebagai kawalan itu, kecuali bab beras lah. Artikel tu kata antara kawalannya ialah wujudnya Telekom, TNB dan Bernas.

Tak taulah kalau semua bebas, free enterprise..harga akan jadi rendah. Hartanah kat negara ni ditentukan oleh pasaran. tak murah mana pun, semakin mahal adalah. begitu juga dengan barang-barang lain. Yang rendah adalah yang dikawal, iaitu barangan kawalan.

Tak semestinya yang monopoli tu harganya mahal, apatah lagi dalam hal negara kita, yang dimaksudkan monopoli itu adalah di bawah kawalan kerajaan, seperti Telekom, TNB dan Bernas. Ia kekal di bawah kawalan kerajaan kerana berkait dengan hal keselamatan negara.

Tak semua benda boleh free enterprise… beras kalau dilepaskan untuk pasaran tentukan, ada masalah lain akan timbul, dan pernah berlaku dalam krisis beras 1973 dan 1974. Sebab itulah peranan LPN yang kemudian jadi Bernas diwujudkan sebagai pengimport tunggal beras. Importnya je yang tunggal, lain-lain terbuka.

Peringkat pengilangan, borong dan runcit, semuanya terbuka dan tidak dikawal oleh Bernas. Malah sebagai pengimport tunggal, Bernas diberi tanggungjawab bantu pengilang, pesawah (pembeli terakhir padi pesawah/urus subsidi) dan jaga stok negara bagi pihak kerajaan.

Aku pernah sebut ada lebih 200 kilang beras yang mana 30 daripadanya milik Bernas. Ada lebih 3,400 pemborong dan hanya 13 adalah anak syarikat BERNAS. Ada lebih 42,000 peruncit dan BERNAS langsung tak terlibat.

Malah, beban kerajaan ditanggung oleh Bernas yang diberi permit mengimport beras. Ia bukan mutlak pun, cuma kerajaan tak beri kepada pihak lain untuk import beras. Bisnes mengimport beras diberikan kepada Bernas sebagai mengimbangi tanggungawab kerajaan yang mesti dilaksanakan oleh Bernas.

So istilah monopoli tidak tepat sama sekali.

Artikel SelangorKini pada 5 Sept 2018 dengan tajuk - Monopoli Bernas Bakal Tamat - memetik kenyataan Timbalan Menteri Pertanian dan Asas Tani, Sim Tze Tzim.

Ayat pertama artikel tu kata - Monopoli pasaran beras oleh Bernas akan ditamatkan bagi menjamin kepentingan pengguna lebih terjamin.

Timbalan Menteri berkata, langkah itu memberi peluang kepada pembekal beras berkelayakan memasarkan beras.. dan bla..bla..tak boleh satu syarikat sahaja mengedar beras…bla..bla..

Nah.. monopoli ikut mana ni.. sama ada Timbalan Menteri kurang faham atau tak sedar fakta industri beras atau wartawan yang tulis pun tak pasti dengan fakta.. tak tau lah.. kesannya pembaca akan keliru dengan industri beras.

Kesannya juga telah membuatkan muncul video Padi Rescue.. kumpulan ini kata menamatkan monopoli Bernas tak selesaikan masalah. Malah, katanya, membiarkan pasaran menentukan industri (100 peratus terbuka kepada swasta) dibimbangi boleh berlaku krisis beras seperti 1974.

Nah..betul lah tu.. ekoran krisis 1974, maka kerajaan buat LPN untuk jalankan tugas kerajaan. Kemudian kerajaan nak kurangkan beban serta mahu tingkatkan kecekapan, lalu LPN diswastakan menjadi Bernas, tetapi dikawal syarat-syarat ditetapkan oleh kerajaan dengan kerajaan sendiri punyai kuasa veto dalam Lembaga Bernas.

Aku tak fikir kerajaan sanggup urus 100 peratus industri padi dan beras ini macam yang Padi Rescue mahukan. Kita kena realistik. Kerajaan tak mampu tanggung semuanya. Memberi bisnes mengimport beras kepada Bernas adalah bagai subsidi silang untuk Bernas memikul tanggungjawab kerajaan.

Peringkat awal, ketika Padi Rescue mula perjuangkan hal beras ini, mereka mahu tugas mengimport beras oleh Bernas sahaja ditamatkan. Sekarang apabila kerajaan mencanangkan mahu berbuat demikian, Padi Rescue rasa ia tak selesai masalah.

Desakan awal Padi Rescue sebelum ini, barangkali didorongi oleh pemborong-pemborong yang mahukan AP. Mereka mahu AP yang diberikan kepada Bernas diagihkan kepada mereka. Ia sebenarnya tak selesaikan masalah pesawah. Sekarang Padi Rescue mungkin dah sedar tu.

Masalah industri padi dan beras negara, adalah masalah pengeluaran. Soal membangun dan memajukan pesawah serta meningkatkan pengeluaran. Ia bukan soal selepas tuaian. Pengedaran beras di pasaran tidak ada masalah. Itu sebenarnya… jadi jangan kelirukan rakyat..


87 comments:

 1. Aiseh Annie ....lagi lagi cakap pasal padi dan beras. Boring la..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Engko komplen la kat Lebai Sudin. Aku suruh dia tulis pasal rotan lesbian dia tak nak. Dia kata isu beras lagi penting.

   Delete
  2. Ha ha...Tergelak saya.

   Delete
  3. Saya sukalah baca pasal padu dgn beras ni...tq lebai sudin...makin dibaca makin unik industri ni..bukan semudah yg disangka ya..

   Delete
  4. Buat apa baca pasal beras banyak sangat. Kan najib suruh makan quinoa bukan nasi.

   Delete
  5. Senang je Annie.. suruh orang PAS je yang tulis pasal rotan lesbian tu. Kan PAS dan UMNO sudah "become two as one"..

   Delete
 2. Yg komplen boring tu nak baca/komen isu2 sensasi je & boleh kutuk2 org lain. Masaalah petani/pesawah/nelayan ni tak glamer.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tunggu sya komen pasti mereka tak boring.. here goes

   Zaman2 ancient dulu2 masyarakat dari golongan "traders/merchants kedudukan status " social hierarchy" terbawah sekali (shang class).. not respected dn dikira pemalas, kaya raya atas kederat titik peluh orang lain klo dibandingkan dgn golongan petani, nelayan dn penternak etc...

   Yg belayar mai sini otak kut situ aje. Mana depa nak peduli "Bernas" or whatnot. Nanti Tun kena cerkah sikit, melatah okay la dia nanti..

   Seringgit tujuh kupang nak beli satu kilo beras tempatan tak cukup sehari. Yang baru dihadiahkan gaji minima klo banyak anak2, syabas! Sekarang dapat makan bubur nasi hari2.

   Terima kasih Pakatan Harapan.

   Professor Nasi Lemak

   Delete
  2. Boring prof pokpek parrot...banyak kes najib lebih interesting

   Delete
  3. Anon 21:12
   Teruja benar kamu dgn Najib. Klo dh cemburu tu tak payah le lebih2 sgt, nanti makan diri sendiri.

   Delete
  4. Anon 17:48. Ya betul..kalau pasal kutuk orang PH je...Annie mmg no. 1

   Delete
  5. Unknown 23:02
   Ya mmg cemburu..bab kau makan dedak dedak Najib sampai kenyang muntah..kongsi sikit la dedak tu...jangan asyik je makan sorang sorang

   Delete
  6. Habis tu yg makan DEDAK madey ko tak nak kongsi2 kn ker.. 3k tu.. 3 kali ganda gaji minimum.. Haha

   Delete
  7. Dedak Najib rm2.6billion...tak termasuk cincin berlian birkin dll lagi...kakakakah..penyamun penyanggak perompak betul

   Delete
  8. Hi anyone miss me?

   Jho Low

   Delete
 3. Lebai Sudin,

  Thks for another interesting article on the subject - a bit long, a bit difficult to read but I did managed to get thru it with Google Translate. :)

  Not sure if I understood it all though.

  Hopefully, the PH government recognises that something needs to be done about this.

  Food security is a matter of national interest.

  A multi-pronged approach needs to be taken at all levels of government, research bodies, universities, and right down to individual padi farmers.

  I may have missed it in the arti ccles you have written, but have you been taking this matter up to your local MP and pushing him to do something?

  If you have, pls do write about your interactions with the MP and other government departments you may have dealth with.

  This way, we can get an insight to what PH is doing about an important matter like this.

  Good luck on your future efforts.

  Gladiator

  ReplyDelete
 4. Prof Nasi Lemak,

  //Tunggu sya komen pasti mereka tak boring.. here goes//

  Dance, gangsta, dance.

  Hahahaha!!!

  Gladiator

  ReplyDelete
 5. 3.5bil in 1mdb funds pumped into las vegas nightclub but still najib bullshit nasional air sgor is more critical than 1mdb songlap sigh

  ReplyDelete
 6. Tulisan lebai ini adalah maklumat dan penjelasan penting. Ini kerana beras adalah barangan penting. Ininurusan negara.

  Ia boring kerna bukan tulisan yg tuduh menuduh..menyumpah seranah dan mengata nista.

  Teruskan lebai.. satu hari orang akan tahu betapa pentingnya urusan beras negara. Lebih penting dari citer beg tangan, kasut hitam, saman AES..etc.

  Kalau boleh lebai..nak tau apa citer pasal pre harvest..kalau tak ada pengeluaran..apa guna citer pasal pasaran..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Boring la. Kan Najib suruh makan quinoa bukan nasi.

   Delete
  2. Mana ada penting urusan beras negara ni selama ni kalau dah letak tanggungjawab kepada syarikat jer. Kementerian Pertanian pun tidor. Sekolah Pertanian khusus pasal padi pun telah lama wujud. Nak tahu jugak budak budak yang keluar dengan kelulusan pengajian padi ada ke yang nak jadi pesawah moden dan menguruskan operasi sawah skala besar? Nak tau jugak modul pembelajaran yang dirangka untuk pelajaran padi tu cukup ke untuk menghasilkan tenaga kerja atau keusahawan berjaya didalam sektor padi?

   Delete
  3. Sekolah Pertanian yang khusus pasal padi tu kat mana ek??ada ada Institut Padi Malaysia or Universiti Padi Malaysia ka??

   Delete
 7. I just couldnt follow anymore the rationalisation by lebai. You are not making a comparison on the basis of apple to apple. Try to open up a bit.

  Once the import permit is no longer the exclusivity of BERNAS that would definitely impact the BERNAS bottomline. That is clear as crystal.

  Why do you think when that time come the government would still depending on BERNAS to keep spending on the welfare of the farmers and the development of paddy industry? Why BERNAS what to carry out still the function of Lembaga Padi Negara?

  Let the government does government job and BERNAS does business like other normal business..compete lah.

  The new ministry of agriculture and other related agencies should plan on taking care of the farmers growth, increasing yield with new improved seeds and farming technic, better irrigation or even padi huma, manage the food security, regulate the use of pesticides and macam macam lagi.

  Sudah sudah la reasoning on why BERNAS must remains as it is or else the industry and consumer will suffer. You are making it sound as if BERNAS is another ministry yet it is a business concern. Shouldnt it be better and more cost effective if the new government can really plan properly this time and remove the massive redundancies in too many organisation doing their own thing in the name of paddy development. Wouldnt you agree that whatever has been implemented so far can be further improve?

  We need to change la. We are so far behind other countries in this paddy game

  ReplyDelete
  Replies
  1. Is the rice and paddy industry now suffering? Are consumers now suffering from lack or expensive rice? Should taxpayers money be used to help the paddy farmers the way Bernas is doing now? Do we want the government to spend a lot more maintaining the country's rice stock pile which Bernas is doing now? All that just because some already rich people want AP to import rice?

   Delete
  2. Anon 08:52, despite thailand being known for its high quality & high yield rice production, thai farmers have not really benefited from it. Many are just surviving above the poverty line.

   Delete
  3. agree with kak annie. no problem in paddy business. on cultivation side i see farmers r well supported. some r just relax n chat by d side while their land being worked out. all d ploughing, tilling, fertilizing, seeding etc. r mechanically done by hired workers…. i think i see banglas there too. kah..kah…funny scenario… i never see one bfore.

   so they say….they ve triple cultivation a year. quite a hefty income isn’t it? plus a few side earnings in d intermediate of planting n harvesting. no wonder some look like really doing well. i see one who drives 4x4 to his bendang.…mmm…wat a captive moment to recall to ?

   my brother’s house is by d vast stipe of paddy field in Bangu, Bachok. there, where i often visit for it scenic view, i learn something about paddy plantings. they r not tat bad a business indeed.

   Delete
 8. The govt must determined which grade of rice is affordaled to B40 catagory
  Cpntrol/maintain its price
  The affluents can afford those headed rice ( complete grain ) thru open market
  Subsidies to planter/miller be maintained thru bests practice

  Fadzireen

  ReplyDelete
 9. fatin,

  //no problem in paddy business. on cultivation side i see farmers r well supported.//

  It is starting to sound like the rice industry is suffering from some form of inefficiency.

  It almost sounds like money is being handed out to allow padi farmers to maintain a comfortable lifestyle, without regard for improving yields, better productivity, etc.

  But, I have very little experience in this industry, so I can only make wild guesses.

  Gladiator

  ReplyDelete
  Replies
  1. mr glad...kah..kahh..happy day 2u.

   well, about tat? mm...actually i dunno much into tat RRI or d other development agencies tasking for it. anyway it takes wide range of topics to go with….a political whereabouts, policy, knowledge, technology, science, capital ….n bla bla, if we want to talk about proficiency n efficiency in dis type of industry. n i also dunno to wat extent our mardi together with those said farming agents had done their part.

   but, as i see it here… from d first day preparing land to d first leaf seen growing above water level which takes less than 2 weeks… is amazing me. i think d seeds only a few hrs to germinate n grow more than an inch a day. can they be of genomic seed/crop breeding? r they from mardi?

   Delete
 10. Seriously Annie?

  I think you should stop publishing yet another lebai sudin's article on bernas.

  There's no suggestion. Not even a single solution from him.

  Bacaan kosong.

  I think that lesbian sebat story is better. Also, that killing stray dogs in public story.

  ReplyDelete
  Replies
  1. I think his suggestion is that don't try to fix something that's not broken just because some opportunists want AP to import rice.

   Delete
  2. I agree with Anon 22:26. Memang bacaan kosong.

   Delete
  3. You should write about the Anwar's gate. Trying to vevome PM-8 no matter what. Who's that stupid MP that's giving way to Anwar ? How much is involved?

   That sort of stuff.

   Delete
 11. Annie,

  Whatever it is, monopolisation is not good in any business prolong. Thus, its just common sense to think generally.

  Kind of addiction that we must rely on something most of the time. And yes, the lebai sudin articles about rice and bernas put country nowhere. Talk is cheap.

  ReplyDelete
  Replies
  1. I think better not to put country anywhere than putting country in the longkang.

   Delete
 12. kah..kahhh...which longkang akak?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Annie is spinning herself into a knot..hehehe

   Delete
 13. Anonymous @ 9 September 2018 at 09:42,

  //Whatever it is, monopolisation is not good in any business prolong.//

  Monopolies are not necessarily bad.

  I was an advocate for the government to retain a monopoly on collecting traffic fines and hence I objected to the AES traffic fines being handed over to some crony company.

  A monopoly on the rice industry would have had been good if the money made was ploughed back into research and improving productivity.

  But has that happened?

  It is beginning to sound like only some money has gone back to some farmers to enable them to lead a comfortable lifestyle without needing to improve productivity.

  And there does not appear to be enough research conducted to improve grain yields either.

  I suspect some padi farmers are simply not very efficient and are struggling to produce enough rice or rice of sufficient quality to command a good price.

  Yes, giving money to them for their sub-standard rice is one answer, but would it not be better to also help them grow a better crop?

  OK, I should not try to sound so clever because I simply know very little about the industry.

  Perhaps Lebai Sudin or others may like to respond to my naive questions and help me understand a bit.

  Gladiator

  ReplyDelete
 14. I don't know heads and tails about this issue.We in Kelantan prefer to eat Thai rice as compared to our local rice.
  Prof Kangkung

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sama la famili kami di Tebengau.. yg tanam semua djual.

   Famili makan beras2 siam sja.. byk pilihan.

   Professor Nasi Lemak

   Delete
 15. fatin,

  //anyway it takes wide range of topics to go with//

  You are absolutely correct.

  It takes the government to set-up the various programs, it takes the various govt bodies to implement policies, it takes the middlemen to comply, it takes the farmers to give their support, and so forth and so forth.

  But other countries have done it successfully, so one would think it is possible even in Malaysia.

  //i also dunno to wat extent our mardi together with those said farming agents had done their part//

  The fact that we are not self-sufficient in rice and import considerable amounts from other countries suggest that previous efforts have been failures.

  Dunno if a Pakatan government can do better.

  Maybe people like Lebai Sudin can tell us.

  //from d first day preparing land to d first leaf seen growing above water level which takes less than 2 weeks//

  It must be an incredible sight to see.

  One day, I must take a trip out to some rice growing areas to experience it myself.

  I have seen photos only and even the photos look unbelievable.

  //can they be of genomic seed/crop breeding? r they from mardi?//

  It's not how they look or how fast they grow.

  It is all about grain yield - full stop. Nothing else matters.

  Who knows what MARDI has been up to all these years.

  Gladiator

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hello Gladiator
   You want to sell nasi lemak, must know hiw to cook yourself. No time to agak2 "how to cook nasi lemak".

   Haiyaaa. Want to govern stiĺl blur? 8months old you oredi started eating porridge now so big oredi got teeth, eat rice yet you have no idea about the industry?

   You just landed in Malaysia or what??

   Professor Nasi Lemak

   Delete
 16. Prof Nasi Lemak,

  Waahhh, the gangsta is back on the dance floor!!

  It was not quite a holy festival yesterday but I expected you to be gone because it was an auspicious day in the Islamic calender.

  Yup, true Malaysians know these kinds of things, don't we? :)

  Anyway, you are back, and that is all that counts.

  Let's look at what you have said, shall we?

  //Sama la famili kami di Tebengau.. yg tanam semua djual.//

  Of cos lah, "semua dijual" becos BERNAS is the buyer of last resort.

  From what little I have learnt about BERNAS, even the lousiest quality rice, not even fit for pigs, will be bought by BERNAS.

  And my guess is that rice grown by your family is not quite as good as Thai rice or you wouldn't be eating Thai rice.

  Like you said yourself //Famili makan beras2 siam sja.. byk pilihan//

  OMG!!

  Did you know that every grain of rice you put in your mouth is screaming "HYPOCRITE"?

  For all your big talk, you have chosen not to support Malaysian padi farmers but Thai padi farmers. Aiyoh, yoh!! Apa sah lu macam ini!!

  And, lagi teruk, most Malaysian padi farmers are Melayus!! Celaka lah lu, Prof Nasi Lemak, betul2 celaka!! :)

  I am not sure if that money which your family gets for growing that substandard rice can be considered rezeki halal.

  You grow lousy rice, you should get a lousy reward :)

  Not get so much money that you can afford to eat "byk pilihan" Thai rice, OK? :)

  But never mind lah, I know that your version of Islam allows some very strange things to be considered halal.

  BTW, I am willing to bet that even the "Nasi" in "Prof Nasi Lemak" is Thai rice.

  HAHAHAHAHAHAHAH!!!

  Gladiator

  P.S. I did a quick ask around and it seems that most of the rice consumed in my kampung is Malaysian rice, not Thai because it is too expensive for poor kampung people like us :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dont worry gladiator.. now can follow recent case, easily convert our bendang.. can built condos and highrise properties on the land. Fast money!!

   Why bother plant padi? ciput only pelopit maaaa.. waste time and energy.

   You got investors want to buy or not? Mayb can give u a big bangalow with swimming pool for RM1.

   Professor Nasi Lemak

   Delete
  2. Prof nasi lemak is the definition of a hypocrite. Makan subsidi buta.

   Delete
 17. Prof Nasi "Siam" Lemak,

  //now can follow recent case,//

  Aiyoh, yoh!!

  Not one single word from you on why you and your family refuse to support the Melayu padi farmer by buying his product.

  Instead, you try to change the subject by talking about condos while people are talking about padi!!!

  You must think readers here on Annie's blog are fools who will not notice your clumsy moves!!

  Yes, gangsta, keep dancing, you look sooooo terra on that dance floor :)

  HAHAHAHAH!!

  Thks for the laughs at the start of my day :)

  Gladiator

  ReplyDelete
 18. Annie,

  You and the other PonyGod macai2 all mogok ke?

  The two fatties haven't posted for 2 weeks and 3 weeks respectively.

  PonyGod (of course he was always lazy), for close to one month.

  How lah?

  At least post some stuff on boyfriends, music and beaches lah Annie.

  Leave the politics to others : )

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dedak belum dapat cannot thinklah.

   Delete
  2. Aiyoyo..semalam itu Deputy IGP cakap 60 orang sudah kena 'picit buah'. Ada lagi 50 mau kena panggil...'Sila duduk jangan lari'..dedak oh dedak menyesal aku...

   Delete
 19. Please come back; missing u.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anon 09:05

   Berita2 sensasi sekarang all coming from PH.. mereka dok perang hendap sesama sendiri so kita org luaq baik dok diam2 peghati.. kekeke

   Some more PH die hard like Gladiator who knows nothing much... dah jelak le semua olang. Buang masa layan.

   http://islamiquemagazine.com/the-islamic-new-year-the-significance-of-muharram/

   Professor Nasi Lemak

   Delete
  2. Dalam kita perati kita tengok siapa itu 50 orang yang semalam Timbalan IGP sebut kan.." Sila duduk Jangan lari"..

   Delete
 20. Annie, any comment on tmj's allegation?

  ReplyDelete
 21. Prof Nasi "Siam" Lemak,

  //Some more PH die hard like Gladiator who knows nothing much//

  Hahahaha!

  Is that the best you can do in response to why you refuse to support the Melayu padi farmer?

  Aiyoh!

  I may know nothing much but I do know that, in spite of all your big talk, you feel no shame in pissing on the Melayu padi farmer.

  Are you deaf to the screams of "HYPOCRITE" with every grain of Thai rice which you put in your mouth?

  Alamak!

  And your attempts to show what a good Muslim you are by providing a link to some dubious site is laughable.

  Aiyah, no need like that lah.

  Enough readers here already know your hypocrisy in practising Islam.

  Did it take me, a non-Muslim, to remind you that you, a "good" Muslim, should have told everybody what that recent auspicious Islamic day was?

  OMG!!

  HAHAHAHAHAHAH!!!

  Gladiator

  ReplyDelete
  Replies
  1. Gladiator
   Apa mu dok pokpekpokpekpokpek ni?

   Professor Nasi Lemak

   Delete
  2. professor, kah kahh….tat thingy title, u should change it to professor poopy matjerk ….ha..haaa….to better explain why he'd professorship …kih…kihhh

   watever lah, but u seriously, even to his bright side, he cannt mimic islam for his different interest. how could he tolerate people who break basic islamic principles to defend his sanctity n islam? eg. d more nasty n arrogant d behaviours of our leaders d more he lauded his support ….tats not d way of islam or civilised society do. it sounds like a whore to speak out her good faith. not many who willing to listen thou...kih..kihh..it just a funny emotional scathe.


   Delete
 22. Annie, tukar topic la pulak. Kita nak bash Anwar Ibrahim pulak for buang masa & buang duit rakyat. Raja klentong!

  ReplyDelete
 23. Anonymous @ 13 September 2018 at 11:16,

  //Kita nak bash Anwar Ibrahim pulak for buang masa & buang duit rakyat.//

  Actuallt, I think that politically speaking, Anwar has no choice but to become an MP as soon as possible.

  I have read elsewhere that if anything happens to Mahatir and Anwar is not an MP, things will be messy.

  But if Anwar is an MP and anything does happen to Mahatir, the transition from MP to PM will be relatively smooth and orderly.

  So, it is not really a case of "buang masa & buang duit rakyat"!

  Of cos, if you prefer the country to be in chaos and disorder, ok lah, then I agree that Anwar should just wait and do nothing until something happens to Mahatir or until Mahatir hands over the PMship.

  Gladiator

  ReplyDelete
  Replies
  1. Gladiator, if anything unexpected were to happen to DrM, tradition world wide is for deputy PM to take over. It is nor normal for a new MP to suddenly be appointed PM bypassing DPM & other senior ministers. I think Anwar is scared that Azmin will steal his limelight & the msian ppl will eventually realise we have other options.

   Delete
  2. and if DrM kick the bucket in less than 2 yrs, anwar can take over DrM's langkawi seat la. What chaos unless u don't trust the current cabinet to manage the country for 3-4 months on their own.

   Delete
  3. Gladiator,

   What makes you think the country won't be in chaos and disorder when Anwar becomes PM ?

   There're many capable replacements and Anwar is certainly not one of them.

   Delete
  4. "I have read elsewhere that if anything happens to Mahatir and Anwar is not an MP, things will be messy."

   Dear Glady.

   The wife is MP cum DPM. The daughter is also MP. Now the father who's an abuse-of-power cum sodomy ex-convict, wants to be MP too.
   That by itself is already an extraordinary feat, anywhere in the world... including the fact that its the third time the democratic process had been abused, just for his backdoor entry as a legislative member, since 2008.

   If you're worried that something might happen to Dr.M, then consider this... as a convention, the DPM who's his wife, could take over as PM. And in 20 month's time, handover the premiership to the husband. Of-course, they both could always smooth things out in bed, anytime.

   Therefore, I don't see how the country would "be in chaos and disorder" if there is no Port DICKson maneuver.

   It had been 3 months and 3 by-election since PH took over, but the politicking seems to be going on and on and on... non-stop. And now, a by-election again, when nobody died?

   Hence, its the greedy bastards in Anwar's camp in PKR who's messing up everything that the Rakyat have been hoping for, since May 9, 2018.

   Delete
  5. he can bash anwar. corky n arrogant behaviours r umno n pas typical. for how long had they humiliating n mimicking dsai? never in my wildest dream they ‘ll run n hug him dis time.they rather be more chauvinist than meet their mistake. they understandably delighted if d designated dsai falling like wts 9/11 tower rage. like tat, its an easy way, if anything permissible, if d towering tun was no more there, for d kleptocrats to work back home. see if it an easy catch dis time.

   yes, go ahead bashing him.

   Delete
 24. Professor "Nasi Siam: Lemak,

  //Apa mu dok pokpekpokpekpokpek ni? //

  The answer is YOU :)

  Hahahahahah!!

  You bring joy and laughter into my life :)

  Gladiator

  ReplyDelete
 25. Anonymous @ 13 September 2018 at 14:26,

  //tradition world wide is for deputy PM to take over.//

  No arguments from me there.

  But this situation is not your traditional situation.

  As far as I know, there is already a sort of agreement that Anwar would take over, tradition is not goingto work here.

  //I think Anwar is scared that Azmin will steal his limelight //

  OK, call me mad, call me silly, but let me disclose that I am an Azmin Ali fan here, OK?

  I believe that for whatever reason, Azmin Ali has remained 100% loyal to Anwar thru thick and thin.

  Why is Azmin Ali so loyal? I dunno, OK?

  I have read some theories but none seem conclusive.

  If I am not mistaken, over the last 3 or 4 years, Azmin Ali has even visited Anwar in jail a few times, and such visits are not widely advertised.

  My belief is that Anwar take over from Mahatir and be PM until GE15 or a bit thereafter and after that Azmin will be the new PM for GE16.

  It is a wild guess on my part only, OK? So, no use asking me for evidence becos I have none :)

  Gladiator

  ReplyDelete
  Replies
  1. Exactly, Azmin has proved his loyalty time & time again but Anwar still takut. U know why? Coz Anwar thinks everyone is like him. Anwar is only loyal to himself, he'll say everything u want to hear and back stab u the moment you turn your back.

   Delete
 26. Anonymous @ 13 September 2018 at 14:29,

  //if DrM kick the bucket in less than 2 yrs, anwar can take over DrM's langkawi seat//

  Yah lah, OK, but why wait until that happens?

  //What chaos unless u don't trust the current cabinet to manage the country for 3-4 months on their own.//

  Why have the country without a PM when there is no need for that scenario?

  Gladiator

  ReplyDelete
 27. Anonymous @ 13 September 2018 at 14:49

  //What makes you think the country won't be in chaos and disorder when Anwar becomes PM//

  Frankly, I doubt it but the truth is, I don't know.

  There is too much at stake for PH and they will try to find a solution of some sort.

  //There're many capable replacements//

  Lim Guan Eng?

  Heheheheheheh!!!

  I can almost hear Annie vomit :)

  Gladiator

  ReplyDelete
 28. RD,

  //as a convention, the DPM who's his wife, could take over as PM.//

  Yes, conventionally that is what normally happens BUT it is not going to happen this time because Mahatir and Anwar have already have some kind of unwritten agreement that Anwar will succeed Mahatir.

  //And now, a by-election again, when nobody died?//

  Maybe they know something we don't :)

  Gladiator

  ReplyDelete
  Replies
  1. Whatever the 'unwritten agreement' between Anwar & Dr.M, DAP would likely lose the Finance portfolio, once Anwar took over.
   There will also be a chance that the Port DICKson maneuver would turn out in favor of Rafizi or Tian Chua to make a comeback as YB.

   However, I do not know whether his Bafia's conviction would restrict his qualification to stand for election or be appointed, Senator.

   Maybe Tian Chua is more suitable to replace Anwar in PD and that will be a severe blow to Rafizi's camp.

   Delete
 29. fatin,

  //for how long had they humiliating n mimicking dsai?//

  Even though I am not personally impressed by Anwar Ibrahim, I conceded that without Anwar Ibrahim we would not be seeing a Pakatan govt in Putrajaya.

  //for d kleptocrats to work back home.//

  I think it is impossible to get rid of ALL kleptocrats in five years, but maybe we can get rid of enough this time.

  Then after GE15, we will get rid of some more.

  Gladiator

  ReplyDelete
 30. Pro. Kangkong & Nasi Lemak... makan beras Siam dan tak makan beras tempatan yang dihasilkan Bangsa sendiri.
  Hasil yang dikeluarkan Bangsa sendiri... low standard, tak cukup bagus, tidak hebat atau tak bergaya kah?

  Mungkin sama 'selera' dengan Pimimpin PAS yang lebih 'berkenan' kereta-mewah buatan orang Kapir.
  Tiada langsung sifat patriotic atau pun keinginan mahu membantu industri kereta buatan Bangsa, Agama & Negara sendiri. Sebaliknya, memperkayakan lagi industri kereta Negara Kapir yang sudah pun kayaraya.

  Samalah dengan sikap Pak-Pak Arab yang asyik berbunuhan sesama sendiri. Kedua-dua pihak berlumba-lumba, beli senjata dari Negara-Negara Besar Dunia yang semuanya Kapir, untuk membunuh sesama sendiri sambil memperkayakan Negara Kapir.

  Sebab tu... saya tidak percaya golongan Agama boleh memajukan Agama, Bangsa & Negara. Otak mereka lebih laju dari tingkah-laku... termasuk perihal kote.

  ReplyDelete
  Replies
  1. RD @ 20:35.
   Exactly. Well said

   Delete
  2. Annie pun tak buat posting baru.
   Mari kita buat topik baru... Statement Timbalan IGP semalam. 50 orang akan di panggil soal siasat Polis.
   50 orang 'Sila Duduk Jangan Lari'

   Delete
  3. RD n Anon 20:35

   Pokpekpokpekpokpek.. pi la jengok apa dok jadi kat PD. Kesian Anwar tu, yr PM in waiting.

   Professor Nasi Lemak   Delete
  4. Oh silap.

   Sepatutnya ayat diatas berbunyi begini:-

   'Tingkah-laku termasuk perihal kote mereka, lebih laju dari otak.'

   Harap Maaf.

   Delete
  5. Prof Nasi Lemak.

   Bagi saya... Anwar dan kuncu-kuncunya, kerana sikap tamak dan tidak sabar mereka... boleh pergi mampus.
   Saya langsung tak kisah, kerana saya bukan ahli mana-mana Party, walaupun pernah berdaftar melalui surat sebagai Ahli-UMNO pada 2008.
   Siapa pun yang menjadi Kerajaan, satu sen pun saya tak dapat untung.

   Namun, saya amat yakin, PKR akan berpecah. Bersatu akan bertambah 'kuat' dengan sokongan dari bekas ahli-ahli PKR, UMNO & PAS.

   Ya... PAS akan berpecah sekali lagi akibat 'berpelok' dengan Penyamun... sama seperti perpecahan kepada PAN/Amanah selepas berpelok atau 'bahalol-siyasi' dengan DAP.

   Sebab itu saya pernah berkata, PAS adalah 'Kepala-Bapak' perpecahan-Melayu sejak 1955.

   Kan saya dah kata: Tingkah-laku pemimpin PAS, termasuk kote mereka, lebih laju dari otak.

   Delete
  6. "Ya... PAS akan berpecah sekali lagi akibat 'berpelok' dengan Penyamun... sama seperti perpecahan kepada PAN/Amanah selepas berpelok atau 'bahalol-siyasi' dengan DAP.

   Sebab itu saya pernah berkata, PAS adalah 'Kepala-Bapak' perpecahan-Melayu sejak 1955."

   Excellent point!

   Delete
 31. Prof. Nasi Lemak.

  'http://islamiquemagazine.com/the-islamic-new-year-the-significance-of-muharram/'

  Saya baru tengok link ni. Ia mengenai Calender Hijri.

  Pada saya... kalau kita ikut Hijri, edaran masa dan ketepatan waktunya tidak tepat.

  Contohnya; Musim banjir, terutamanya diPantai-Timur. Biasanya dialami setiap tahun pada bulan November & December. Kadang-Kadang berlanjutan ke January.
  Tetapi, jika guna calender Hijri dengan mengabai samasekali calender kapir Gregorian, agak sukar kita jangka bila ia akan berlaku, setiap tahun.

  Harap Maklum.

  ReplyDelete
  Replies
  1. salam rd, do you have a blog? care to share?

   Delete
  2. Sorry, right now, I've none. It took me too much time to put my thought into writing.
   Well.. maybe, when I'm bed-ridden, then I would have much more free time to waste, running a blog.

   Delete
 32. Prof "Nasi Siam" Lemak

  //pi la jengok apa dok jadi kat PD.//

  Another typical response from you trying to change the subject.

  RD is talking abt your hypocrisy, asking you why you piss on Melayu padi farmers, etc and what do you do?

  Change the subject to Anwar in PD!!!

  Heheheheh!!

  Aiyah!! Answer ppl's questions lah.

  This way, there is two-way dialogue.

  Not just talking on subjects you choose when you cant answer questions.

  Gladiator

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haiyaaa
   Tanam padi pelopit ceput.. better go into politics become PH Adun/MP then

   ...I can easily get RM25-RM50m.. can sell my seat to Anwar's cucu after next GE15. Kekekeke

   Professor Nasi Lemak

   Delete
 33. annie no money no new topic, mcm BN lim sian see kelentong dulu eat sand & grass and semua salah ni menteri ekonomi sigh

  ReplyDelete
 34. Prof "Nasi Siam" Lemak,

  //Tanam padi pelopit ceput.. better go into politics become PH Adun/MP then//

  Another of your clever little insults on the Melayu padi farmer?

  First, you tell them you prefer nasi Siam, now you tell them to become PH ADUN/MP?

  Alamak!!

  Gladiator

  ReplyDelete