Saturday 26 October 2013

A story which will make Guan Eng happy

The blog Unspinners today has this story from Sungai Limau which would make Lim Guan Eng and the gang very happy,

Cakap saja poliik harmoni, Masih sembahyang dua imam


As long as the Malay Muslims are divided, things will be good for DAP.

I hope Pas people will soon realize that such extremism will only benefit others whose sole interest in them is to use them to take over this country.

I can understand that Pas people may think that Umno people are not as pious as them, but still they should bear in mind that no matter how bad those Umno people are, they are still their fellow muslims. What is wrong with praying together with them?

I may not be a very good muslim, but I understand that it is wrong not to acknowledge the Islamic faith of your fellow muslims.

Ingat lah orang Pas bahawa orang Umno pun ada kalimah syahadah di hati mereka.

Unlike your political allies Lim Guan Eng and the other DAP evangelists, okay.

25 comments:

 1. Orang UMNO pun bersalah juga. Yang pi suruh Mahyuddin jadi imam, pasai apa? Orang politik jangan berlagak nak tunjuk warak, macam Al-Juburi. Bagi saya, kalau Al-Juburi jadi iman, saya angkat pungkok, balik solat kat rumah saja. Tak baik la, buat dua kumpulan sembahyang berasingan. Pasal tu saya tak berapa setuju, orang Melayu bina terlalu banyak Surau. Setiap phasa atau block perumahan nak seorang satu surau. Last2, ada surau PAS dan ada yang surau UMNO.

  Selalunya Iman mesti pandai dan faham bahasa Arab. Imam mesti faham apa di baca dalam solat. Kalau tak faham apa yang dia doakan, macam mana Tuhan nak kurniakan doa beliau. Makmum tadah tangan sia-sia saja. Mahyudin faham bahasa Arab ke? Ada tauliah jadi Iman.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Macam mana pandangan anda seorang ayah yang menjadi imam solat untuk isteri dan anak anak di runah? Ayat ini juga tidak ada tauliah imam!

   Delete
  2. Imam di rumah, sebagai bapa tak sama dengan menjadi Imam di Masjid atau surau. Selalunya kalau bapa di rumah menyokong PAS, anak-bini sudah tentu sokong PAS jugak.

   Tapi pemimpin kepada negara yang mempunyai berbagai pegangan politik, agama dan bangsa, sudah tentu akan menimbulkan bermacam implikasi dan tafsiranyang berbeza.

   Hai, susah sungguh jadi orang Islam ni. Ada saja yang tak kena. Nampak macam ada satu 'beban' yang 'menarik kebelakang' orang Islam untuk maju kedepan dan berjaya seperti bangsa lain. Yang jelas, selepas dapat pada Pak Lah, kita sudah jadi terlalu 'lemah', sehingga kalimah 'Allah' pun tergugat di Semenanjung. Padahal, Pak Lah dari keturunan Ulama Agama, macam Mahyuddin.

   Apa yang kita buat, serba-serbi tak kena belaka.
   Raya puasa lepas, buka tempat makan untuk non-muslim di bilik persalinan, ada jamban, jadi kecoh Satu Malaysia.
   Raya Haji, buat korban di sekolah, pun tak kena juga. Kecoh lagi, Satu Malaysia.
   Rasanya, lebih baik kita pisahkan politik dan sekolah dengan agama.

   Delete
  3. jadi imam kat mana2 pun sama RD..selama mana dia tahu bagaimana nk memimpin org dlm solat dia layak jadi imam. yg elok bacaannya.

   muhyidin pemimpin negara. jika dia tawarkan diri dia jadi imam dan dia mampu lakukannya, apa salahnya.

   kalau kamu kata ahli politik yg sukarela jadi imam itu tunjuk lagak, kamu prejudis. Apa dalam hati dia antara dia dengan Allah je yg tau. menolak ganjaran pahala 27 kali ganda hanya kerana status ahli politik tu satu pemikiran singkat. fikiran yang macam ni yg buatkan jemaah islam bersolat dengan2 imam. mgkn lepas ni satu surau akan solat dgn 3 imam- imam umno, imam pas, dan imam yg tak terima ahli politik jadi imam.

   Delete
  4. Siti Najwa.

   Dalam Solat berjemaah, kita tidak boleh fikirkan bagaimana nak memimpin orang yang bersolat dalam saf saja. Segala implikasi, baik politik atau sensitivity masyarakat mesti di ambil kira. Saya tak galakan solat 2@3 Imam. Kalau ada yang buat demikian, saya akan lari balik, solat kat rumah.
   “Elok bacaannya” tidak membawa sebarang erti jika Imam tidak faham makna bacaan yang dibaca dalam bahasa Arab. Jadi lebih afdal, jika Imam memahami dan mengerti apa yang di baca. Kalau baca doa, dia tak faham apa yang dia mohon, Allah nak beri macam mana? Dia tak tahu apa yang dia minta.

   Tiada Negara Islam, terutamanya yang melaksanakan hukum Islam, di dunia ini yang berjaya, aman, makmur, ataupun menjadi pengeluar atau pembuat mesin2, peralatan yang berguna kepada manusia ataupun persenjataan moden. Negara yang bersengketa, berperang atau di serang, berbunuhan sesama sendiri, miskin dan terpaksa meminta-minta, hampir kesemuanya, NEGARA ISLAM. Lebih malang lagi, mereka memperkayakan orang kafir dengan membeli senjata untuk membunuh saudara mereka sendiri.

   Untuk elak perpecahan seagama dan mengeratkan hubungan kaum, lebih baik kita pisahkan Agama dari Sekolah dan Politik.

   SEKOLAH.
   Negara diperintah secara Secular. Tiada unsur-unsur Agama di Sekolah. Kalau nak belajar Agama, boleh masukkan anak ke Sek.Agama. (Kalau nak ajar juga di Sek. Keb., Ustaz mesti volunteer, guna waktu lepas persekolahan biasa. Tak campur/ganggu anak2 bukan Islam).Tiada syllabus atau upacara keagamaan. 'Selamat Pagi semua murid-murid'. Nyanyi NegaraKu saja, bila ada perhimpunan. Buat macam sekolah tahun 70an dulu, tiada doa-doa.
   Sejarahnya: Keadaan sekolah tahun 70an (Berbahasa Inggeris) amat digemari oleh ibu-bapa, terutamanya China dan India. Pada ketika itu, SRJK(C) atau (T) hampir terkubur kerana kurang minat dari ibu-bapa menghantar anak.
   1976 (Semasa Dr.M menjadi Menteri Pelajaran), adalah terakhir MCE (Malaysian Certificate of Education), setaraf SPM, semua mata-pelajaran diajar dalam B.I.
   1977, hanya History & Geography, diajar dalam B.M. Science & Maths masih dalam BI, sehinggalah tahun2 berikutnya di jadi pengajaran dalam BM, sepenuhnya.

   Awal 80an, Dr.M, sebagai PM, dalam usaha menyaingi pengaruh PAS, telah membawa masuk Anwar Ibrahim, orang berpengaruh dalam ABIM yang cenderung pada PAS. Bermulalah penerapan Islam kedalam sekolah kebangsaan (bila beliau jadi Menetri Pelajaran) dan peningkatan sedikit sokongan orang Melayu kepada kerajaan BN. Walaupun 1985, terjadi Trajedi Memali: Ibrahim Libya kononnya mahu menuntut Negara Islam dan di sokong PAS, secara tidak langsung. Anwar Ibrahim, ketika itu menjadi musuh ketat DAP & PAS.
   Natijahnya: 'PengIslaman' Sekolah Kebangsaan dimulakan oleh Anwar Ibrahim/Dr.M, bukanlah sangat kerana Allah, tetapi kerana Politik. Suasana ini membuat masyarakat China dan India, lama-kelamaan kembali menghantar anak-anak mereka ke Sek Jenis Keb. sehingga kekurangan tempat dan kerajaan terpaksa bina banyak....dan lebih banyaklagi.
   Jika kita mahu mengurangkan kembali Sek.Jenis Keb., kita mesti tukar kebanyakan sekolah ke Bahasa Inggeris dan hapuskan kegiatan/unsur Agama di Sekolah Kebangsaan.

   (Bersambung)

   Delete
  5. (Sambungan)

   POLITIK.
   Kita buat macam Vatican. Tanggung-jawab Raja-Raja terhadap Perlembagaan Negara, seperti biasa. Raja-Raja mesti tunjuk bipartisan dalam politik. Kerajaan dengan persetujuan DYMM Sultan-Sultan mesti menentukan bakal Sultan, pada umur kanak-kanak. Pada usia kecil, mesti dididik ilmu keAgamaan.(Ekonomi, science & Maths, juga penting). Hantar lah ke Mesir atau Arab Saudi. (Jangan jadi Syiah, sudah. Bila besar mesti jadi Ulama, bukan kaki botol/betina, macam sekarang. (Maaf, Bukan Semua) Bila dewasa Baginda-Baginda mesti bergaul dengan Ulama Agama, sahaja. Tidak dibenarkan bergaul dengan Ahli Politik.
   YDP Agong dan Ulama Agama Negara mesti menetap dan berpejabat dalam Vatican Islam (Istana Negara). Apa2 perundangan yang berkaitan dengan Islam mesti di Titahkan oleh Agong, termasuk jatuhnya hari mula puasa dan raya. (Tengok anak-bulan, boleh dihapuskan. Tiada lagi, penyimpan mohor besar Raja-Raja. Di Negeri-negeri, Istana Negeri dijadikan Vatican Islam.
   Party politik berteraskan atau membawa imej Agama apa sekali pun, mesti dihapuskan. Ahli politic tidak di benarkan mengimamkam Solat. Mereka hanya boleh menjadi makmum, dan di haramkan berada di saf hadapan bersama Ulama Agama. (Dr.M, selepas bersara, melakukannya). Hanya Kerabat Di-Raja dibenarkan berada di saf hadapan bersama Ulama Agama dan Ulama Ilmu. (Scientist, Engineer, Architect, Angkasawan, Professor , dll)
   Tiada lagi solat 2 @ 3 Imam. Umat Islam boleh bersatu. Yang engkar, kita buat macam zaman barbarian. Sabitkan kesalahan, ‘Memerangi DYMM YDP Agong”, dihukum gantung sampai mati. Kalau nak beri lebih rasa gerun dan pengajaran pada Rakyat: Tembak di hadapan khalayak Umum, di perkarangan Masjid Putrajaya , lepas Solat Jumaat.

   Delete
 2. Pasal tu saya sudah cadangkan, bagi PAS menang tanpa bertanding di PRK Sg. Limau. Kempen dan ceramah politik akan menambah pecah-belah Melayu Islam.

  Bosan dengan PAU lepas, mereka kata UMNO nak Tranformasi Politik, meremajakan UMNO la, tapi hanya temberang belaka. Yang di pilih masih yang tua bangka, lembik, terpalit dengan scandal dan perasuah dari tingkat 4, zaman Pak Lah. Nampak seolah-olah, ahli-ahli yang memilih pemimpin lebih mengutanakan tempolok dan kepentingan mereka sendiri.

  Marilah kita beramai-ramai BOIKOT PRK Sg.Limau.

  Kalah di Sg.Limau tidak akan mencemarkan nama DP Mukhriz. Ia hanya akan menyampaikan isyarat kepada BN, khususnya PM, untuk 'Berani Berubah' dalam erti kata sebenar. (Singkirkan ramai penasihat dan consultant, terutamanya MatSalleh yang berlambak di GLC dan MAS).

  Biarkan PAS menang besar, sebagai tanda persahabatan sesama Melayu Islam. Hentikan cerca-mencerca sesama Islam dalam kempen dan ceramah.

  (Pernah dengar DAP & MCA & Gerakan, fitnah-memfitnah, mengutuk dan memperleceh sesama mereka? Malah pekung antara mereka pun, mereka tolong-menolong cover-line).

  Dengan lebih ramai orang atas pagar, penyokong UMNO yang dah meluat, elok saja PAS keluar dari PR, tolak semua Anwarinas dan Syiah, secepat mungkin, supaya kami ada pilihan lain, demi Bangsa, Agama, Raja dan Negara. Kalau ditubuh lagi satu Party Melayu, ataupun PERKASA menjadi Party Politik, akan bertambah pecah lagi kesatuan kita. Kalau Pas masih bersama PR dan UMNO tidak nampak perubahan, saya tidak akan mengundi pada PRU14.

  ReplyDelete
  Replies
  1. re: Biarkan PAS menang besar, sebagai tanda persahabatan sesama Melayu Islam. Hentikan cerca-mencerca sesama Islam dalam kempen dan ceramah.

   Tapi pastikan jangen sekongkol dengan TINGKAH LAKU BIADAB wahhabi badui dia oren .

   http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=q4JNL6WaQNs

   Delete
 3. Annie kata dah muntah darah, tapi masih tak abis-abis maki hamun kat Dapig.
  Drama annie muntah darah memang jalan tak ikut skrip.

  A.Drama Queen

  ReplyDelete
 4. On 23-Oct-2013, Annie wrote : "No more Umno or DAP or any other bullshit for now. Tiring la."
  It looks like more bullshit coming out from Annie...hehehehhe, annie you ni memang inconsistent lah, pandai berdrama pulak, sekejap sakit, sekejap muntah darah, mana yg betul ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anon 19:31 & 20:03,

   This blog belongs to Annie and it is up to her to do whatever she wishes. You baruahs should not visit her blog if it offends you. Better still, you pendatangs should berambus from this Malay land since you claim that your race is being victimized by us, the Melayus!

   Delete
  2. anon 21:12 must be from Perkasa and a katak dibawah tempurung.....pendatangs should berambus from this Malay land.....kah...kah...kah......

   Delete
  3. S.O.B, Anon 22:27.

   Please do not smear the good name of Perkasa.

   I have never heard or read anywhere that PERKASA had demand, challenge or said, (whether verbal or in the print media) the non-bumiputeras to either return to their ancestral lands or migrate to a third country.

   PERKASA should sue any politician who accused them for this for libel.

   If they say Perkasa is racist. I think DAP & Dong Zong is the father of all racist & extremist.
   Dong Zong was established in 1955.
   Hindraf was established in 2006.
   With the increase demand of racist Malaysian and when the rights of the Malays seems not being taken care-of by UMNO, Perkasa was born in 2007.
   Who is the oldest racist, here?

   Delete
  4. RD kalau nak cakap bohong pon kena baca sikit, you saje tak dengar doesn't mean orang2 cina tak dengar Perkasa suruh masyarakat kaum cina berambus dari Malaysia.
   RD, you don't talk shit, don't talk shit..you...you..you..don't talk shit !

   Delete
 5. Annie,

  Race and religion have divided Malaysia for a long time.

  Your above observation is merely confirmation of that fact.

  It's no good accusing PAS of politicising religion because PERKASA, PEKIDA, JAKIM and all those other UMNO-linked NGOs are just as guilty.

  Likewise, saying that DAP consists of Chinese racists lays UMNO open to the same accusation of being Malay racists.

  It is simply who is going to shout and scream louder - a very common Malaysian method of delivering political rhetoric.

  Taking a non-racial non-religious stance towards Malaysian politics is harder than you think.

  Don't believe it? Try it yourself.

  By and large, Malaysians don't really know how to get out of the racial and religious rut they are stuck it.

  Gladiator

  ReplyDelete
  Replies
  1. Gladiator,

   Stop sucking DAP's balls!

   Delete
  2. stupid anon 22:31, Dapig got no balls only cock to suck !

   Delete
  3. Anon 23:01,

   So you are sucking the tokong and daddy's cocks right? How much you got paid for ducking their uncut and dirty dicks?

   Delete
  4. Gladiator.
   Dong Zong, DAP and Hindraf also not guilty for dividing Malaysian?

   Delete
  5. Thank you, everybody who responded to my comments.

   You have all just proved that, in your case at least, Malaysians find it hard to get out of the racial rut.

   Never mind, I do understand that habits of a lifetime can be difficult to change. :)

   Gladiator

   Delete
  6. Rubish Dump, you forgot to mention Perkasa and UMNO. Both entity also guilty of dividing Malaysian.

   Delete
  7. So be it.
   If you think Perkasa is also responsible for diving Malaysian, ok I cannot argue, but they have just been doing it since 2008, that's after GE12.

   On the other hand, Dong Zong have been dividing Malaysian since 1955.
   How old was your grandfather, then?

   Delete
 6. re: I may not be a very good muslim, but I understand that it is wrong not to acknowledge the Islamic faith of your fellow muslims.

  Cartoon Characters and Fellow Faithful:
  http://www.youtube.com/watch?v=0dMAt7oAe5E&list=PLtB2qkTwKttyir7Lo0MD5rPueK8jfNF12&feature=player_detailpage

  http://www.youtube.com/watch?v=i08_WWaTgus&list=PLtB2qkTwKttyir7Lo0MD5rPueK8jfNF12&feature=player_detailpage

  ReplyDelete
 7. at the end of the day, the truth is this. just like the Muslims world over who have been split since the Karbala incident. Thus, it only naturally follows that the Malays who are Muslims to also become split. They are split politically and now they are becoming split on religion. See the growing Malaysian Shiahs who has become a threat to the Malays.

  So, we Non-Malays don't have to do anything. Just watch the Malays destroy themselves. So, all the big talk here of insulting Non-Malays or DAP only raises a chuckle. If for 1400 years tak boleh bersatu, ini pulak nak bersatu in the future. Non-Malays are not going anywhere because this is OUR country and we ARE watching you guys destroying yourselves. Ini hakikat.

  ReplyDelete
 8. Kuasa politik + kuasa pemodal = pergi jahanam sama rakyat janji aku masyuk. 3R punya penangan,batuk darah cik annie kita dibuatnya.

  ReplyDelete