Tuesday 6 July 2021

Between Anwar-Zahid and Hishammuddin-Azmin

 Saw this report just now

Muhyiddin may strike a deal to let Hishammuddin takes over

and told myself that's a really interesting possibility.

But of course the report only quoted unnamed sources and therefore could not be fully trusted.

However, if true, that could be quite an attractive offer to Umno.

Basically, Muhyiddin may offer Umno to take over the lead in Perikatan as long as it is being led by someone who is friendly to his people in Pribumi Bersatu.

Umno people will really be tempted to accept that rather than what was said to be Zahid Hamidi's plan to align the party with Pakatan led by Anwar.

Ya, if Muhyiddin does that, it effectively him saying,

"Okay Umno, we surrender if you let Hishammuddin takes over your party. You all can once again be the boss as long as you spare us in Pribumi Bersatu."

Well, Muhyiddin should know now that the heads of his Pribumi people will be on the chopping block if Umno pulls out its support from the government and let Pakatan, which they betrayed last year comes back to power.

Not actually such a bad offer for Umno. Hishammuddin  could not be any worse than Zahid, after all.

And then they could wrap up PAS too in the deal and lead a Malay/Bumiputera dominant coalition. Even the Sarawakians may warm up to support that.

The only catch probably would be that the Pribumi Bersatu gang may still want a hand in the new Perikatan government.

The report already said Muhyiddin may want Azmin as deputy PM as part of the deal.

Whatever it is, Anwar now needs to counter offer that possible move by Muhyiddin.

Offer Zahid to be his deputy PM, perhaps?

Anwar as PM and Zahid as his deputy or Hishammuddin as PM and Azmin as his deputy?

Interesting choices for Umno it seems.

Well, personally I don't like those combinations. They are both rather icky, actually. It's like a girl having to choose either to marry Guan Eng or Mat Sabu...or in the case of a guy, between Teresa Kok and Nur Sajat.

But then again, I'm not an Umno member, so it's not really my business to care about it.

Being an ordinary rakyat, I still prefer for us to focus on beating Covid-19 first and when it's safe to have an election, we vote in the good people, irrespective of their party to form a new government. 

17 comments:

 1. anyone is fine as long as the stupid pm get lost, n bring hadi along.

  ReplyDelete
 2. All rubbish, what we need is a honest and capable interim PM leading a unity Govt, failing which it shall be ala Mageran.

  ReplyDelete
 3. Yakin dan Percayalah, Hishamuddin Tun Hussein tidak akan diangkat ke jawatan MOST POWERFUL PERSON IN MALAYSIA

  ReplyDelete
 4. Tahniah Tahniah..!! Insyallah Next PRU 15 ciri ciri bakal seorang Perdana Menteri Malaysia yang baru.

  Semangat darah anak cucu cicit pahlawan Melayu Mat Kilau di bumi Pahang. Insyallah Genting Highland jadi taruhan perjuangan seterusnya

  Menteri Besar Pahang Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail berharap operasi penguatkuasaan memusnahkan kebun haram durian Musang King dalam HSK Batu Talam tidak dijadikan isu perkauman.

  Beliau berkata, sebelum ini, kerja-kerja penguatkuasaan turut dilakukan di Sungai Ichat (terdapat pekebun India) dan Lembah Bertam (pekebun Cina) di Cameron Highlands serta di Kechau, Lipis (pelombong emas Melayu).

  Katanya, ia adalah operasi penguatkuasaan biasa tetapi mendapat tentangan serta provokasi dengan kata-kata kesat dikeluarkan ke arah pegawai dan kakitangan penguat kuasa.

  Ucapkan selamat tinggal dan lupakan sahaja darah bumi Kerala di tanah air bertuah ini.


  #bawakotakbukanpisau

  ReplyDelete
 5. "But then again, I'm not an Umno member, so it's not really my business to care about it?"
  Serious la kakak!
  You cakap serupa... sebijik like my member yang hisap vape dah! Sedut bagai nak rakkk tersorok-sorok...tapi last-last... main dengan asap jer lebih!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hisap vape lagi baik dari hisap rokok tau.Tak sakit tekak.

   Delete
 6. Pulau tengelam timbul pun disedekah pada Singapura. Sebab itu jangan lantik pemimpin dari Utara lagi (ABU : Asalkan Bukan Utara)

  Tiga bukti yang berjaya dikumpul ialah surat-menyurat antara Gabenor Singapura dengan British, memo insiden maritim Labuan Haji 1958 dan operasi pemetaan tentera laut yang sekurang-kurangnya memberi peluang kepada Malaysia dalam tuntutan tersebut.

  Sudah tiba masanya kerajaan Perikatan Nasional (PN) mendedahkan dan membongkar segala perkara yang berkaitan dengan pengkhianatan Pakatan Harapan (PH) kepada tanah air.

  Apabila PH mula mendapat kuasa dan Tun jadi PM telah membuat keputusan drastik untuk menamatkan kemelut perebutan pulau yang pada asalnya ini dimiliki negeri Johor dengan tidak meneruskan tuntutan dan menyerahkan hak milik kepada Singapura.

  “Kekesalan kita hari ini dek kerana tindakan kerajaan PH pimpinan Tun ini amat merugikan negara. Mungkin tidak salah sekiranya kita mengandaikan ini merupakan satu bentuk pengkhianatan kepada seluruh rakyat Malaysia.

  “Sehingga ke hari ini, banyak pihak masih berteka-teki dan tidak dapat memahami maksud di sebalik tindakan yang dibuat oleh kerajaan PH dan memberi Pulau Batu Puteh secara ‘percuma’ kepada negara jiran ini.

  Kerajaan PH dipengaruhi oleh DAP yang dilihat seperti mahu menjaga hubungan baik mereka dengan kerajaan Singapura yang dipimpin oleh PAP

  Apa yang sebenarnya berlaku masih tidak dijelaskan oleh kerajaan Pakatan Harapan pimpinan 'ultra' Tun Mahathir Mohamad mengenai keputusan ‘menyerahkan’ Pedra Branca atau Pulau Batu Putih kepada Singapura walaupun kerajaan terdahulu telah memfailkan semakan semula kepada Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) apabila menemui tiga dokumen bertarikh 1958 dan 1960 yang tentunya memberikan kelebihan kepada Malaysia bagi menuntut pulau tersebut.

  Gara gara lantik pemimpin dari utara. Fakta nya Pulau Singapura lingkup, Pulau Putih Timbul Tenggelam pun Lingkup. Akidah pun nak dilingkupkan dng pluralisma dan comango dan lgbt.

  #AsalkanBukanUtara

  ReplyDelete
 7. Yes, it is all about you, me, umno and bersatu. The bottom line is to ensure everybody is safe. What about the rakyat?

  ReplyDelete
 8. Tidak adil salahkan UMNO sepenuhnya apa yang berlaku pada pekebun haram musang king di Raub Pahang.

  Memang diketahui dahulu Tun Mahathir banyak kroni kroni dari berbagai kaum. Kebanyakkan pemimpin ini ramai yang sudah keluar dari UMNO. Tidak adil persalahkan seratus peratus Parti UMNO.

  Dedah Datuk Sri Najib Tun Razak di laman Facebooknya, Pengerusi kumpulan Perikatan Selamatkan Musang King (Samka) yang ditubuhkan untuk menentang kerajaan Pahang berhubung isu tanah kerajaan yabg diceroboh untuk membuka kebun durian, ialah seorang pembantu khas ADUN DAP Balakong bernama Wilson Chang Yee Chin.

  Wilson juga merupakan ahli Majlis Perbandaran Kajang lantikan DAP, kata Najib.

  “Entah kenapa seorang ahli majlis Kajang di Selangor sedang sibuk di Raub, Pahang pula”, soal Bossku.

  Berdasarkan laman Facebooknyanya (Wilson) kata Najib, terang-terang dia adalah penyokong DAP.

  Dahulu pemimpin Pahang kebanyakkan dari Parti UMNO. Nama UMNO yang busuk tetapi sekarang ini kita kena ingat 22 tahun semasa Tun Mahathir jadi Perdana Menteri Malaysia. Usia pokok musang king yang ditebang pun sekitar 25 tahun tentu masa Tun jadi Perdana Menteri Malaysia ketika itu. Tun pun sudah keluar dari Parti UMNO maka tidak adil kesalahan dituju pada UMNO semata mata.

  “Inilah sebab rata-rata pemimpin PH dan DAP telah masuk campur termasuk Kit Siang yang telah pun bantah kenapa syarikat usaha sama kerajaan Pahang diberi nama “Royal”.“, jelas Najib lagi.

  Dalam artikel bertarikh 30 Ogos itu, Lim Kit Siang dipetik sebagai berkata, “Kita akan menyiasat latar belakang isu ini dan kita akan lihat bagaimana syarikat boleh dipanggil ‘royal’”.

  Lim turut berkata, dengan menggunakan nama ‘royal’ ia akan memberi satu persepsi bahawa pekebun durian kini menentang ‘royalty’ (kerabat diraja).

  Berdasarkan kenyataan itu, Najib mendakwa, “Ini bermakna jika pun kerajaan Pahang nak berunding, mereka bukanlah berunding dengan pekebun-pekebun durian tetapi berunding dengan DAP”.

  “Selagi isu ini dipolitikkan begitu hebat, selagi isu ini amat susah mencapai penyelesaian damai”, kata Najib lagi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Royale nasi lemak taknak siasat?.Tu company dari zaman datuk nenek Royal Selangor Pewter taknak siasat.

   Delete

 9. ABCD: Asalkan Bukan Cina DAP

  Anonymous 0123456789

  ReplyDelete
  Replies
  1. MDB - mailaiyu DAP boleh

   Delete

  2. You mean MDB - Melayu DAP Bengong (read: Syahredzan Johan)

   Anonymous 0123456789

   Delete
  3. ABCD - ABAI :Asalkan Bukan Anwar Ibrahim

   Delete
 10. Hishamuddin, really ? anyone seen his perf during mh370 crisis ? like a deer in headlights.

  recent times we have gone thru herr mahathir, blue blood political royalty najib, place holder badawi & i am malay first tsmy.

  why not anwar since we are at the floor already ? i dont like him, but hey, maybe its time for out of the box, kinda

  ReplyDelete
 11. Hishamuddin is a senior minister and foreign minister.

  Ismail Sabri is TPM!

  Anne, why you never suspected Ismail Sabri as the next TPM?

  ReplyDelete