Friday, 17 April 2020

Prayers for Singapore too

My beloved just alerted me that there were 728 new Covid-19 cases detected in Singapore over the past 24 hours.

That's really bad for such a small country.

The bulk of new cases were linked to the foreign workers dormitories.

Singapore now have 4,427 cases and 10 deaths. It's ranked just below Malaysia among the worst hit countries.

My beloved and me are very worried as we have family members there.

Nothing much we can do but to pray for their safety.

Hopefully they will abide by the authorities' MCO instructions and advice.


For those of you who don't hate Singapore, please add our friends down there in your prayers.

Thank you.

71 comments:

  1. "For those of you who don't hate Singapore, please add our friends down there in your prayers."

    Ha ha ha...

    Me... I'll pray... Singapura come out of COVID pandemic, a stronger and prosperous nation which will benefit Malaysians, especially those living around JB.

    Sadly, there are many racist people who envy Singapura's successes and these people would surely be happy if she goes down the drain for whatever reason.

    Well... we can understand their anger... since it use to be part of Tanah Melayu which was sold off to Penjajah British before the influx of immigrants from China & India.

    They're the same kind of people who were happy when China was hardest hit at the early stage of COVID-19, suggesting that its God's wrath and punishment for China's ill treatment of Muslims Uighur in Xinjiang Autonomous Region.

    Just wondering... in Malaysia & Singapura... which community is most infected by the pathogen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masyallah Rahimah @ RD ,pusing2 kot Mana pun nak Cari peluang nak bantai kaum2 yang Tak sebulu Dan amat benci nya.
      Annie minta tolong saranan mudah aje,yang ko melalut pi Uighur,immigran Cina & India tu apehal ???
      Cermat sikit ya.

      Delete
    2. Aiit... tak betul ka... apa yang saya tulis... Cik NamaSamaran?

      Tak betul ka... saya cakap... Pulau Tumasek dijual kepada Penjajah British, sebelum penghijrahan beramai immigrant Cina & India?
      Setelah dijual kepada British... sudah tentu Penjajah bebas membawa-masuk immigrant China & India yang rajin bekerja.

      Cuba hurai secara bijaksana... jika apa yang saya tulis, tak betul.

      Delete
    3. RD : Don't become kacang lupakan kulit the history comes with a facts. There are Tanah Besar Cina and there are India the origin of PENDATANG.Malaysia & Singapore is among Rumpun Melayu racist ppl like u pls go back to your tanah besar shame on u RD🙈

      Delete
    4. RD not a Malay? Are you sure? Always thought he/she is a Malay.

      Delete
    5. By the way... I'm Malay and not a 'she'.

      That 'Rahimah binti Dollah' thing... was just a bluff to poke fun after Annie penned that she's flat chested.

      "Malaysia & Singapore is among Rumpun Melayu racist ppl like u pls go back to your tanah besar shame on u RD��"

      Stop behaving like a monyet and please get a grip of yourself... Anon 04:21.

      There's no way anyone can bring back that 'Rumpun Melayu' nostalgia, where warlords and clans, including pirates are fighting to snatch control of power and tithe-money, by conquering each other territories. At that time too, slavery was also a norm... especially by those who lords over others.

      "history comes with a facts" that... when Pulau Tumasek was sold to Penjajah British... there was no definitive borders, no Immigration officers manning entry/exit-points, hence everybody from all over the world can come and stay as they pleased... after giving angpow and as long as the land they wish to settle, was vacant.

      Therefore... please stop your childish rhetoric of "go back to your tanah besar"... when Mainland China or India would no longer accept their overseas brethren. More so after they have longed adopted foreign faiths and cultures, alien to their own's Motherland's social coherence.

      Furthermore, people such as those Evangelical DAP Chinese, would definitely be rejected as citizen by the Communist Party of China, since they of the same 'variety' as those living in Hong Kong & Taiwan who are bend on seceding, if given a chance.

      If you want to blame anybody for your short-comings, please direct your dissatisfaction toward those elites who have been widely known to plunder TH, MARA, Tanah Reserve Melayu, FELDA/FGV, Yapiem, Bank Rakyat, 1MDB etc.

      Delete
  2. i pray tht all is good with ur family members. and of course all singaporeans too.

    ReplyDelete
  3. We should give PM Lee gut to go on our Tv and having visibility to thier citizen.Our PM should do the same. I am not a fan of him but he has leadership.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes... I agree. Our PM should just stick Bahasa Melayu as well... just like PM Lee.
      Furthermore... the targeted audience are Malaysians who should understand Bahasa Melayu.

      Delete
  4. Go to hell Singapork

    ReplyDelete
    Replies
    1. that's wonderful!!!! to hell Singapork!!!!

      if I were you I wolli more pasal 215 budak tahfiz yang tak tahu hilang mane??????

      also Singapork more transparent than kerjaan belakang "semburit"

      Delete
    2. Ehmm... no wonder Singapura have to engage Mosad and allow the presence of US Navy to stifle threats from its Muslim neigbours.

      Delete
  5. RAKYAT SINGAPURA ADALAH HAMBA ABDI PADA KELUARGA LEE KWAN YEW & PARTI PAP SUPER KRONI NEPOTISMA ULTRA KIASU.

    Lapuran dari Taiwan News menyatakan gaji isteri Perdana Menteri sebanyak S$99 juta setahun sebagai Pengerusi Temasek Holdings.

    Perlu di ingat Temasek holding pernah kerugian beberapa kali berbillion dollar dibawah kawalan isteri PM Singapura. Kalau di Malaysia dah kecoh kepoh satu dunia PH krjakan. Singapore need more young superhero like Amos Yee not like "other one" who come Malaysia buat menyemak saja...

    Taiwan news melapurkan...

    Taiwan news reports Ho Ching wife pf Prime Minister Lee Hsien Loong makes S$99 million as Executive Director and CEO of Temasek Holdings in one year

    In a Taiwan news was reported that Mdm Ho Ching, wife of Prime Minister Lee Hsien Loong, earns about TWD2.1 billion (S$99 million) a year or about S$300,000 a day as Executive Director and Chief Executive Officer of Temasek Holdings.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sigh....cant we just pray for those in Singapore to be safe along us Malaysians here? We can argue about politics some other time, can?

      Delete
    2. https://i.malaysiakini.com/1109/66b7b4cfaa954938f83ebb568ebbc3d3.jpeg

      wow! gamber lama!!!!!
      nelayan tak ke laut MCO!!!
      social distance also compliance!!!
      hope wandatuarastu arastu can give some pecerhan!!!!
      rakyat #dudukdiamdiam #shudup
      ini boat sana sini kereta sana sini
      how to repect

      Delete
    3. Anon 18:21

      Rosmah pun tak jauh beza... buka Pejabat FLOM di PMO... RM2 Juta pernah masuk dalam akaun-peribadi.
      Jadi penasihat PM pulak... ingat tak perbualan talipon... "Can I advise you something".

      Delete
    4. Annie - I pray for your family in Spore and for every Sporeans to be safe and healthy. I dont hate Sporeans, they are just like us, got warm red blood, breathe oxygen, sensible people despite their kiasuness.

      Let us all pray that we human beings will eventually triumph over this virus soon, and we will learn valuable lessons from this pandemic.

      Delete
    5. Thanks Anon 21:43. I dont really mind kiasu Singaporeans.

      Delete
    6. "can i advise you something - bring it on to the court and bring Laipa Koyak x SPRM to court its voice ori ot not.. x sprm was unprofesional officer to publised the voice to rakyat on what purpose..!? slander...

      Delete
    7. We should bring those two buggers avoiding mco and social distancing in Perak first. Making morkery of mco and insult to all biding citizens that observes mco.

      Delete
  6. Menteri Kesihatan Singapura Gan Kim Yong cemas dan terdesak lalu mengarahkan Pejabat POFMA (Akta Perlindungan daripada Kepalsuan dan Manipulasi Online) untuk mengeluarkan arahan pembetulan kepada Encik Alex Tan, pemilik akaun Facebook States Times Reviews (STR).

    Menurut POFMA hari ini (14 Feb) Encik Gan juga mengarahkan perintah pembetulan dikeluarkan kepada Facebook, yang menjadi wadah catatan STR pada 13 Feb yang dikatakan mengandungi "pelbagai kenyataan palsu" mengenai situasi COVID-19 di sini.

    Arahan pembetulan terhadap STR memerlukannya memuat naik notis pembetulan tersebut bersama catatan berkenaan, sementara arahan pembetulan kepada Facebook memerlukan laman itu menerbitkan notis pembetulan di catatan Facebook STR yang dimaksudkan.

    Facebook sebelum ini pernah mengeluarkan notis pembetulan bagi satu lagi catatan STR, yang pertama bagi wadah itu.

    Menurut artikel Factually di laman Gov.sg, catatan COVID-19 itu membuat lima dakwaan yang "semuanya palsu semata".

    ReplyDelete
  7. Semoga Allah bukakan hati semua penggemar blog Annie...Ya Allah terangkan dan lembutkan hati mereka....Aamiin

    ReplyDelete
  8. That's a lot for one day.
    BTW, I guess that means Malaysia needs to quarantine the Malaysian workers sent back from Singapore then.

    ReplyDelete
  9. Prof Nasi Lemak
    banyak #diam diam luduk rumah kah!
    atau buat rendang ayam nak jual e-bazar ke?
    tambak rezeki semasa covid!!!!!
    boleh hantak kat kota maruda sabah
    ini kat malaysia

    ReplyDelete
  10. Singapork Ministry of Health reported 728 new cases as of midday on Thursday – the biggest rise in a single day – bringing the total number of infections to 4,427, including 10 deaths....

    no comment... Yesssss..!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ambik "asymptonic" cases
      tengok berapa di negeri utara Singapork

      Delete
  11. Rakyat Singapura@ Covit19 beratur panjang di pasar raya kroni Lee Kwan Yew dari parti PAP Eksekutif FairPrice Group, Seah Kian Peng kaut untung berlipat kali ganda

    AHAD, 5 APRIL 2020 @ 4:31 PM

    Pelanggan mengunjungi pasar basah untuk membeli makanan di Singapura, dengan beberapa orang memakai topeng muka kerana kebimbangan mengenai penyebaran coronavirus COVID-19

    Beberapa jam selepas kerajaan Singapura mengumumkan langkah untuk membendung penyebaran COVID-19, ramai orang dilihat berbaris panjang sekurang-kurangnya 20 barisan dalam satu masa.

    Ia berlaku walaupun Ketua Pegawai Eksekutif FairPrice Group, Seah Kian Peng, memberi jaminan kepada orang ramai bahawa pasar raya akan tetap dibuka. Seah Kian Peng menaikkan harga servis online dari pembelian panik rakyat Singapura dengan mengaut keuntungan berlipat ganda.

    ReplyDelete
  12. Kita sama sama berdoa dan berharap covid19 dapat dikurangkan dinegara kita, dinegara jiran2 kita dan seterusnya negara di asia dan dunia keseluruhannya....
    Lupa kan pasal politik untuk seketika...
    Diharap covid19 dapat membetulkan sifat kita dan pentingnya kita saling hormat menghormati serta bantu membantu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terimakasih kerana tolong memberi nasihat yang baik itu.

      Delete
  13. #stay@rumah #diam diam #biak covid virus

    Preliminary results from government lab experiments show that the coronavirus does not survive long in high temperatures and high humidity, and is quickly destroyed by sunlight, providing evidence from controlled tests of what scientists believed — but had not yet proved — to be true.

    ReplyDelete
  14. Teman bersin ..tempias kek kito ..
    Cubo elakkan .. tak kemano ..
    Nak hobing .. apo kan dayo ..
    Doakan lah .. untuk kito bersamo ..
    Hulurkan tangan .. lagi bahagio ..

    Waghih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Torimo kaseh den ucapkan

      Delete
    2. Anonymous18 April 2020 at 08:39
      Singapork Ministry of Health reported 728 new cases
      no comment... Yesssss..!!!

      tanya montori kanan kat sana kat sini; berbureet dan semburit
      berapa yang "miss"????
      Antibody study suggests coronavirus is far more widespread than previously thought

      Delete
  15. Anon 07:52

    Payau kan banyak? Maknn laut pun berlambak bah. Apakan lagi sayoq2an semua murah. Sungai Kinabatangan, segama tu semua udang galah segaq2. Pasar2 tepi laut lagi pulak tu! Yg bukan Islam lagi mewah makan.. babi hutan banyak dari hutan free sja daging2. Ayam tak laku bah! Apapun org Sabah mustahil klo habaq rakyat kebuluran takde makanan!

    Rakyat Malaysia, kecuali yg dari golongan tua2 uzur, otak2 mental gila dan yang malas saja tidak akan mampu memberi anak isteri makan.. Bangla dan rohingya sanggup datang sini berkapal2. Dulu lamai latang sini lagi jauh sampai bertongkang2.

    Covid 19 pakat mengeluh takde kerja takde duit? Tu semua alasan2 pemalas. Dok lopong kat rumah tanam sayoq, bela ikan dn ternakan pun bole dapat rezeki tau. Haiyaaa. Nasi Lemak? Takde Covid 19 pun bila2 masa sekali pun tetap akan laku... Kat Johor kasi nama gerai Nasi Lemak Wak Kentut pun tiap hari penuh sampai kena berbaris panjang! Betul.kan Tok Seman Mad!!

    STAY AT HOME dan
    Yang songgeh2
    LULUK LUMAH TIAM TIAM.

    Professor Nasi Lemak



    ReplyDelete
    Replies
    1. kutip ayam free, jual online

      Delete
    2. annine berdoa "your beloved" can kaso sidikit percerahan!!!!
      rakyat disuruh duduk #diam diam di rumah dan patuh pada perintah kawalan pergerakan (PKP), namun segelintir wakil rakyat termasuk menteri besar dan timbalan menteri dilihat "melanggar" peraturan berkenaan.

      Delete
  16. Tak malu punya menteri kesihatan, masuk bakul angkat sendiri. Apa ke jadahnya nak claim credit atas 'usaha beliau' memerangi covid 19. Muka tembok betul:

    (excerpts):
    "Dr Adham said he has been meeting various world leaders over video conferencing to discuss and exchange information on the “war against Covid-19”.

    “I believe what I have done has been acknowledged by the world.

    “I have had video conferencing with WHO (World Health Organisation), I did a live (video conference) with the health ministers from China, Singapore and also a live conferencing, with Asean ministers.

    “In the media, I am always there with my tagline Kita Mesti Menang (We must win),” he said."

    https://www.malaymail.com/news/malaysia/2020/04/18/health-minister-tabligh-cluster-could-have-been-prevented-by-previous-govt/1858007

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahh!!! he should have looked down south!!!

      An appeal to Thailand’s 20 richest tycoons for help in easing the impact of the pandemic has been mocked online by social media users, who accused the kingdom’s premier of running a “beggar government”.

      “These billionaires influence the Thai economy — I will ask them to play a key role in helping the country,”

      Delete
  17. SINGAPORE OVERTAKES MALAYSIA COVIT19

    SINGAPORE leading media The Straits Times reported a new high of 942 cases of Covid-19 infection in Singapore was confirmed on Saturday (April 18), the Ministry of Health said. This brings the total number of cases in Singapore to 5,992.

    ReplyDelete
  18. A TALE OF 2 COUNTRIES – SINGAPORE, PRAISED FOR ITS ALL-OUT COVID-19 TESTING, RECORDS 942 NEW CASES IN JUST ONE DAY – WHILE MALAYSIA, WHICH ADMITS IT’S STILL TRYING TO LOCATE TABLIGH SUSPECTS & HAS NOT SUFFICIENTLY TESTED ITS MASSIVE MIGRANT WORKFORCE REPORTS ‘ONLY 54 NEW CASES’: A CASE OF IF YOU DON’T TEST – YOU DON’T GET NEW CASES? OR HAS COVID-19 REALLY FLED M’SIAN SHORES?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dr noor hisham should step down and replace with this babi anon 20:26....this babi must be an expert in fighting against covid19

      Delete
    2. What a havk the only thiny one dote of marker size of Singapore compare to Malaysia...!! idiot comparison.. !!

      dumbasshole

      Delete
  19. Jumlah kes di Amerika Syarikat (US) terkini telah mencecah 685,005 pada hari Jumaat dengan jumlah kematian sebanyak 35,481. Angka ini jauh melebihi 2,977 orang yang mati semasa serangan pengganas 911.

    ReplyDelete
  20. annine berdoa untuk adam

    Adham juga perlu menumpukan usaha mengatasi tunggakan ujian Covid-19

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan dia dah sgt berusaha...tu yg dapat pengiktirafan 500 negara, bukan saja kjaan bumi, malah kjaan jin & bunian. Tak hebat lagi ke tu...

      Delete
  21. PEMILIHAN BERSATU JADI PENENTU
    ALJUB TENDANG ATOK ITU SUDAH PASTI
    ALJUB JUMPA JIDIN INI AKSI TERBARU
    UMNO PAS POPCORN TAMBAH & TEPUK DNG PADU

    HAMBATKAN SAJA ALJUB DAN ATOK INI
    PEMIMPIN LUSUI BERKARAT BERAMBOS KINI
    RAKYAT DAH MELUAT MENYAMPAH HARI HARI
    HAPUSKAN TERUS SEMUA LEGASI TAK GUNA INI



    kikikikiki...

    FORMULA TURUN HARGA = BMF + JUARA ASNAF + HAAH TEPUK

    ReplyDelete
  22. Anwar juga mengingatkan supaya kerajaan tidak menggunakan kerajaan lama dalam berdepan keadaan sekarang."

    “Nak tolong tengok syarikat besar dulu, syarikat kroni, konglomerat besar, yang bawah ratusan ribu itu kamu tunggu dulu. Ini bukan new normal,” katanya....

    Tajam sindir Bang Non tu... sindir sapa tu..!?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh pakai Mamat pintu-belakang nih...

      Ingat lagi tak... We have numbers, 16 Sept. 2008, Langkah-Kajang & Langkah-Port DICKson?

      Hakikatnya, idea rampas-kuasa ikut-pintu-belakang, salah-guna sistem piliharaya yang tidak democratic, walaupun tidak bercanggah dengan Perlembagaan... dialah pioneer, champion atau kepala-bapak yang memulakannya.

      Jolok 'pintu-belakang'... kita tolak ketepi dulu... walaupun Karpal Singh, ketika jadi Peguam-bela beliau dalam Liwat-II, pernah mendakwa, ia adalah suka-sama-suka.

      Selain itu, mendiang Karpal Singh juga pernah berkata...

      "You have done enough trouble for the country. Anwar harus bertaubat".

      Jangan lupa... beliau juga, dua-kali bekas-banduan... salah-guna-kuasa + liwat... namun di Ampun DYMM YDP Agong, melalui proses, luar dari kebiasaan.

      Moral of the story.

      Hanya orang bodoh atau *berkepentingan saja yang menyokong beliau.

      *berkepentingan... maknanya, yang akan dapat peluang mengumpul harta-kekayaan jika boss mereka jadi PM.

      Delete
  23. Singapura : Rangkaian restoran makanan segera popular McDonald's semalam, Ahad, mengumumkan penutupan kesemua 130 kedai mereka di Singapura, bagi melindungi pekerja dan pelanggan dari wabak virus Corona di tengah penguatkuasaan ketat dari pihak berkuasa. Semua operasi termasuk penghantaran dan pembelian bungkus untuk dibawa pulang turut ditutup sehingga 4 Mei 2020.

    ReplyDelete
  24. Pujian Melambung WHO Telah ‘Membunuh’ Singapura. Singapura semakin cemas dan haru biru.

    Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memuji Singapura atas pendekatan negara itu terhadap virus berbahaya.

    Setelah dua bulan, Singapura seakan tersungkur dengan tiba-tiba apabila bilangan kes COVID-19 di Singapura kini meningkat melepasi Indonesia, sekali gus muncul yang tertinggi di Asia Tenggara selepas mengenal pasti ratusan pesakit dalam kalangan pekerja warga asing.

    Singapura disebut-sebut negara paling efisien dalam menangai situasi krisis pandemik ini. Ketika negara-negara lain bertungkus-lumus melaksanakan sekatan pergerakan dan perintah berkurung, apa yang telah dilakukan Singapura berjaya menurunkan kes.

    Namun, semuanya berubah sekelip mata sejak minggu lepas.

    Berdasarkan statistik terkini, Singapura kini melepasi Indonesia yang merekodkan 6,248 kes dan Filipina yang mencatatkan 6,087 kes COVID-19.

    Apa yang kita perlu pelajari dari Singapura?

    Kita diingatkan supaya tidak memandang remeh dan dan sewenang-wenangnya melanggar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) walaupun jumlah kes positif COVID-19 harian menunjukkan penurunan.

    Selagi jumlah individu yang positif virus belum mencapai tahap sifar, kita masih tersekat dalam ‘kehidupan normal baharu’ ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg ini yg kita sgt2 takut esp klo jangkitan merebak dkalangan PATI2 atau pemilik2 dokumen kerakyatan palsu..

      Mrk berkemungkinan akan takut melapor jangkitan dan menyembunyi diri. Lebih ketara sekiranya majikan mereka turut bantu SOROKan PATI2 ini.

      Kerajaan seharusnya mengambil tindakn KERAS terhadap mana2 majikan yang ditangkap atas kesalahan melindungi PATI2 spt batalkn lesen perniagaan serta merta, kenakan saman ratusan ribu dan segala kos perubatan jangkitan Covid 19 PATI, majikan perlu tanggung sepenuhnya. Tiada compromasi apa sekali pun dalam hal ini.

      Saya rasa mungkin syarat2 ketat yg dkenakan adalah satunya sebab kenapa McD mengambil keputusan utk TUTUP semua aktiviti perniagaan mereka dSingapore..

      Professor Nasi Lemak

      Delete
  25. Singapore Leader’s Wife Defends His Seven-Figure Pay on Facebook
    By Chanyaporn Chanjaroen

    Ho Ching, who is married to Singapore’s Prime Minister Lee Hsien Loong, took to Facebook to defend her husband’s pay, which looks higher than those of many government leaders.

    Lee’s annual pay is S$2.2 million ($1.6 million) including bonuses, according to the government’s website. His pay was such fodder for speculation that the government dedicated a webpage on the subject in September 2018, which said Lee doesn’t get a performance bonus.

    Temasek manages a portfolio that’s valued at S$313 billion as of March 2019. It’s the biggest stakeholder in half of the country’s 10 largest companies by market value, including flag-carrier Singapore Airlines Ltd. and DBS Group Holdings Ltd., Southeast Asia’s biggest lender.

    DBS CEO earns S$11.9 million a year
    Among Singapore’s three biggest banks, Piyush Gupta, the CEO of DBS, had the largest pay at S$11.9 million including bonus and deferred shares, according to its 2018 annual report. The heads of the other two banks each earned about S$10.6 million.

    Furthermore, Ho Ching’s annual compensation is neither the highest within Temasek, nor is she amongst the top five highest-paid executives in Temasek.”

    It makes sense if DBS CEO having 11.9 million a year then Temasek Holdings Pte Ltd speculation that Chief Executive Officer Ho Ching makes S$100 million (US$70 million) a year... yes its true...!!

    Singapore citizen well known a morden slaves for this family . To all Singaporean what do you have a year compare with this powerful family within a decade..!?

    ReplyDelete
  26. Tun atau Anwar jadi Ketua Pembangkang. Nak berebut tikam belakang pun orang tak marah cuma tepok tangan saja. Tun bakal dipecat dari Bersatu

    Semalam bekas perdana menteri Najib@Bosssku dalam satu kenyataan kepada The Star berkata Tun akan menjadi bekas perdana menteri kedua yang duduk di bangku pembangkang.

    “Jadi, pihak yang menentang kerajaan tidak boleh duduk bersama dengan pihak kerajaaan.

    “Jadi, ia harus duduk di kalangan pembangkang bersama-sama dengan Pakatan Harapan (PH) tetapi bukan sebagai anggota Pakatan,” katanya.

    Sebelum ini Najib Razak menjadi bekas perdana menteri pertama yang berbuat demikian.

    Pada 24 Februari lalu, Bersatu menarik diri dari PH sementara Mahathir meletak jawatan sebagai perdana menteri.

    Ini membawa kepada kejatuhan kerajaan persekutuan PH dan akhirnya Muhyiddin Yassin diangkat sebagai perdana menteri baru, dengan sokongan sebahagian besar anggota parlimen Bersatu dan semua wakil Umno, PAS dan Gabungan Parti Sarawak.

    Sekumpulan kecil anggota parlimen yang dipercayai masih setia kepada Mahathir akan bergabung dengannya dengan duduk di bangku pembangkang.

    Dari simber dipercayai Tun. akan dipecat dari Bersatu kerana melanggar displin parti Bersatu kerana mahu duduk di barisan pembangang 18. Mei nanti.

    Mengenai pemilihan ketua pembangkang, Mahathir berkata bahawa beliau tidak akan merebut jawatan itu...Hari ini dalam sejarah Tun tak rebut kuasa dan jawatan.

    hahhhh tepokkkkk makin panas popcorn kasi tambah.. tak sabar nak tunggu 18. Mei 2020 kali ini.

    ReplyDelete
  27. annine any idea when PN kerajaan going to give free RON 95!!!!
    even if moose ive free oil one day also ok
    hope your beloved can give some pencerahan.
    in us people get money if they buy oil

    WTI Crude Oil (Nymex)
    USD/bbl. 1.65 +39.28 +104.38% May 2020 12:54 AM
    CO1:COM
    Brent Crude (ICE)
    USD/bbl. 25.31 -0.26 -1.02% Jun 2020 1:03 AM


    ReplyDelete
  28. TAK SABAU RASANYA KITE TUNGGU MEI 18 NANTI
    RAKYAT NAK TENGOK MUKA KELAT KENA GAME SENDIRI
    NAK DUDUK CELAH MANA PUN TAK RASE SENANG ATI
    HAAH TEPOK TAMBAH POPCORN PADAN MUKO MAMAK INI



    KIKIKIKI..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Telan mati mak diludah mati bapa.

      Hina Melayu bodoh malas camna nak terima UMNO dan PAS. Oghang Melayu pun lagi taknak dia? Ramai skrg muka dia masuk TV aje terus katop TV, meluat teramat sgt.

      Terpaksa la dok sebelah pembangkang yg majoriti DAP Apeks yg kononnya cerdik pandai.

      Apapun biaq pi la. COVID 19 sll kita dengaq non essentials. Contoh dSingapore sejak PKP #1 anak2 sya berkerja mcam biasa2 sja dsana kerana dia dibawah catogery "essential workers".

      Skrg dalam wabak Covid 19 yg kalut nak sangat masuk Dewan, pun ramai termasuk category "non essential Wakil". Mereka nak bahas apa pun kira "non essential debates" la. Kekeke

      Contoh sekok Amoy.. 22 bulan hampir lumpuh industry kelapa sawit dan getah. Dia sarankan ganti tanam pokok buluh. Ceh! Kelapa sawit dan getah skrg satu dunia amat2 memerlukan dan dbawah category "essential industries".

      Pokok buluh mungkin Panda2 dari negara China sja yang akan mendapat faedah dari tanaman pokok Amoy tu. Tu yg nak tergelak sgt2. Kalut sgt nak bersidang agaknya haramjadah benda apa pula siAmoi ni nak cadang dalam sessi Dewan Mei akan datang??

      PKP #3 sedang berlangsung
      Ada yg kalut nak sangat2 masuk Dewan. Bole skrg masuk mereka ni bawah category "non essential Wakil rakyat".

      Tu nanti pakat claim lagi macam2 elaun. Buang duit aje. Guna duit tu beli kelengkapan kegunaan frontliners lagi bawa BERKAT!

      Professor Nasi Lemak

      Delete
    2. PKR MP walked in during 'sensitive data' meeting, says deputy minister
      tak sangka crisis covid ada "sensitive data"!!!!!LOL! manyak suka MCO samapai raya. boleh lama lama shiok buat.
      2021 bukan hanya kembar, triple pin mungkin banyak!!!!
      'Speak the truth': Obama tells mayors the 'biggest mistake' they can make in their coronavirus response is to 'misinform'

      Delete
  29. ATAP SINDRI BOCOR KATA ORANG YANG TEBUK
    MUKA KENA TEBUK PASAL GAME ATOK SENDIRI
    KITA TENGOK JER 18 MEI CAMNER MUKA ATOK
    KE MANA HALA ATOK NNTI ATAU TRUS AMIK M.C

    ATOK NAK AMIK MC ATAU HENDAK HADIRKAN DIRI
    KESIAN GAME TAK JADI KELEPAP KAT MUKA ATOK
    APA NAK BUAT ORANG LAIN PUN ADA GAME SINDIRI
    POP CORN TAMBAH JANGAN LUPA HAHHHA KASI TEPOKKK..!!



    KIKIKIKI..

    ReplyDelete
  30. Anonymous21 April 2020 at 16:16
    Unknown21 April 2020 at 16:58
    Anonymous21 April 2020 at 17:58

    WILL MEI 18 EVER COME???????

    ReplyDelete
  31. Unknown21 April 2020 at 16:58
    Terpaksa la dok sebelah pembangkang yg majoriti DAP Apeks yg kononnya cerdik pandai.

    pandai PROF!!! kat DAPik pun sudah ade lebik 10 MP non APeks!!!!
    patut lah kutip "ayam percuma" kat sik jual online rm1 se ekor!!!!
    aiay! masih tunggue oder ke kampong asap, Sarawak!!!!!
    lagi banyak mangsa MCO dari 92 mangsa kovid 19 kata doktor Tiwan!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anon 18:24

      Latar blakang 10 MP DAPik's non APEK are quite flowery.. and Jelutong? Mesti popular klo dia jadi pelakon wayang Tamil!

      Sarawak tak perlu risau bab makann. Ikan bilis ranggup, terubuk masin berlambak dn manok pun byk. Takde beras makan sago, beres.

      Hang jgn trlalu confident dan doakan kamu dn famili selamat dari jangkitan virus ini. Ada innocent keluarga dsana yang tidak bernasib baik macam hang;

      https://www.therakyatpost.com/2020/04/06/new-covid-19-cluster-identified-after-one-person-who-travelled-to-italy-caused-37-infections-5-deaths/

      Professor Nasi Lemak

      Delete
  32. At last who is following who..!?

    Government of Singapore has extended its equivalent of the Malaysian Movement Control Order (MCO) – known as the “circuit-breaker” – for a month ending the 1st of June 2020.

    In a televised address to the nation, Prime Minister Lee Hsien Loong said the aim is to “decisively” bring down the number of coronavirus cases in the community and to ensure that Singapore can detect “leakage” from foreign worker dormitories to the wider community should it occur.
    The circuit-breaker kicked in on the 7th of April 2020, allowing only essential businesses are allowed to operate.

    But according to Lee, the list of such businesses will be trimmed so as to ensure only “the most essential services” remain open.

    At last Malaysia will shut up the big mouth fuckers..

    ReplyDelete
  33. MINYAK ZERO NEGATIF APA KESAN PADA MALAYSIA.

    Ketika wabak COVID-19 masih belum berakhir, buat pertama kali dalam sejarah, harga minyak mentah West Texas Index (WTI) yang menjadi kayu pengukur kepada harga minyak mentah dunia kini didagangkan jatuh ke bawah paras $0, iaitu ke paras negatif -$37.65 setong pada lewat Isnin.

    Apakah maksudnya? Apakah kesannya? Kita bakal dapat minyak free ke?Ada netizen yang cakna, ada yang keliru.

    Ketika wabak COVID-19 masih belum berakhir, buat pertama kali dalam sejarah, harga minyak mentah West Texas Index (WTI) yang menjadi kayu pengukur kepada harga minyak mentah dunia kini didagangkan jatuh ke bawah paras $0, iaitu ke paras negatif -$37.65 setong pada lewat Isnin.

    Apakah maksudnya? Apakah kesannya? Kita bakal dapat minyak free ke?Ada netizen yang cakna, ada yang keliru...

    Mungkinkah tanda Panji Hitam akan muncul, dukham akan berlaku 15 Ramadhan 2020 bersamaan hari Jumaat..!? Relex broo lambat lagi orang otak lembam suka predict benda bodoh mcm tu...!!

    What is happening right now ?

    Kejatuhan harga minyak dunia ni disebabkan oleh tiada permintaan dan pengeluar minyak tiada tempat utk menyimpan minyak mereka..

    Belanjawan 2020 sebelum ini dirangka berdasarkan andaian harga minyak dunia ialah AS$62 setong... Najib dah cakap harga minyak akan terus menjunam jatuh

    Kebergantungan negara kepada hasil minyak meningkat sehingga 30% (14.6% sebelum PH) selepas PH mansuhkan GST .. ni padah bila Lim Guan Eng fake accountan buat belanjawan tak ikut reality pasaran minyak.

    Wow teruknya harga minyak dunia, adakah kita akan dapat minyak secara free? haha

    Tenang guys.

    Yang negatif adalah futures minyak WTI, pasaran hadapan minyak mentah yang diniagakan di Amerika Syarikat, bukan harga minyak Brent. WTI ialah penanda aras untuk Amerika Syarikat manakala Brent digunakan sebagai penanda aras untuk Eropah dan Asia yang sekarang harganya $25 (murah juga tu).

    Macam mana boleh jadi negatif? Logiknya seluruh dunia sedang tak isi minyak. Kapal terbang tersadai. Kilang tak beroperasi. oleh sebab permintaan kurang dari bekalan, maka ada masalah tempat simpanan. Jadi para pedagang futures WTI terpaksa jual besar-besaran sampai jadi negatif.

    Murah boleh jadi murah lagi. Harga minyak dunia makin murah, mungkin ini akan menjadi ‘new normal’. Dulu harga minyak mahal, sampai Amerika Syarikat sanggup berperang nak loji minyak Iraq.

    Kita perlu risau ke? Secara langsung, tiada kesan harga minyak mentah WTI negatif ke atas Malaysia. Walaubagaimanapun, trend harga minyak mentah dunia selalunya seiringan. Jika WTI jatuh, Brent juga mempunyai kebarangkalian akan jatuh.

    Apabila harga minyak jatuh, ini adalah mimpi ngeri kepada Petronas. Keuntungan Petronas akan terjejas. Apabila keuntungan Petronas terjejas, ini sekaligus mengurangkan cukai yang perlu dibayar oleh Petronas kepada negara.

    Sama-sama kita doakan yang terbaik buat Malaysia. Semoga negara kita mampu mencari sumber pendapatan yang lain selain dari kebergantungan kepada sumber minyak.

    Negara kita banyak sumber semuajadi minyak sawit, getah dan sumber asli yang lain boleh dikembangkan lagi.

    Apa yang perlu kita lakukan buat masa ini sikong beli minyak dari Stesen Petronas untuk kukuhkan kewangan Petronas Malaysia tumpah darah ku...!!

    ReplyDelete
  34. Singapura yang melaporkan kes pertama COVID-19 pada 23 Januari, telah mencatat jumlah kes tertinggi dalam kalangan negara anggota ASEAN.

    Bala akibat menjadi Singapura Pusat Fitnah Malaysia kini mendapat karma nya.Mana pemimpin PH dan pembangang lain yang selalu menjadikan Singapura sebagai contoh dan rujukan.. mungkin sedang bertapa dalam gua kot..

    Berikut petikan ucapan Perdana Menteri Singapura oleh Berita Media Corp.

    TEMPOH PENGUATKUASAAN LANGKAH-LANGKAH PEMUTUS RANTAIAN JANGKITAN COVID-19, ATAU 'CIRCUIT BREAKER' AKAN DILANJUTKAN SELAMA EMPAT MINGGU LAGI SEHINGGA 1 JUN.LAPORAN PENUH DI BERITA JAM 8 MALAM INI. TEPOOKKKK..!!

    DIKIRIM OLEH BERITAMEDIACORP PADA SELASA, 21 APRIL 2020

    ReplyDelete
  35. hi annine! apa terjadi pada sunshine boy!!!! oopps sunshine man!!!

    https://apicms.thestar.com.my/uploads/images/2020/04/22/652617.JPG

    pada muka pucat dia mungkin teringat "free RON 97" dan diesel euro 135 minggu depan

    ReplyDelete
  36. Kpd mb kedah...

    Ebiet Liew buat kerja baik tak ada masa nak cakap pasal sapa YB, Exco, Sapa MB dia tak cakap detail pun, yg pegawai kau MB Kedah mencipan kepanasan pasai ape...!?

    Jenguk2lah raykat kamu tu. Jangan ko jer kaya raya sama dgn adik beradik kamu dgn rumah agam rega jutaan ringgit, kereta sport, jet peribadi dan kapal mewah. Arahkan anak2 buah kamu mencari fakir2 miskin dan jangan lekas meroyan bila ada insan tanpa sengaja membantu dan mendedah kesusahan mrk. Tak lama lagi ramdhan menjelang tiba. Hantarlah wakil dan jenguk2lah mrk. Bantulah mereka dgn ikhlas dan tak perlu menunding jari.

    Ini lah yang walaun unta Bersatu mau jadikan bakal PM Malaysia...!?

    Like father like son... useless legacy

    Pada Ebiet
    Semoga diberkati...

    ReplyDelete