Wednesday, 19 September 2018

Malay leaders

I asked my friend Gondrong to write about this

Mustapa Mohamed quits Umno 


but the guy was in one of his weird moods and wrote this instead,

GUEST BLOGGER

By Si Gondrong

Sedih dan kecewa. 

Melayu dicarik-carik seperti helaian kain yang sudah buruk menjadi kecil-kecil sebelum ditiup angin berterbanganlah ia tanpa haluan. 

Cuba tanya pemimpin Melayu ni. Siapa yang mencarik-carik dan memecahbelahkan Orang Melayu.

Disebabkan berebut kuasa, tamak, sikap mementingkan diri, sehinggakan tanggungjawab hakiki untuk menjaga kesejahteraan bangsa Melayu terus dilupa. 

Yang ditumpukan macam mana hendak mendapatkan kuasa dan kepentingan. 

Ceritera selepas PRU14 terus berlegar-legar kepada perebutan kuasa. 

Sehinggakan, rakyat semakin muak dengan episod yang tiada kesudahan. 

Bangsa lain terus berlari jauh dan laju, tapi Melayu terus mencatur kuasa. 

Tanpa disedari kuasa yang didamba sebenarnya sudah semakin terhakis dan bakal lenyap. 

Jangan salahkan sesiapa. 

Lihat lah jauh2 ke dalam diri. 

Sudah tiada lagi ihsan dan hikmah walaupun ungkapan itu sering diulang-ulang dalam ucapan retorik pemimpin-pemimpin Melayu. 

Sesetengah pemimpin Melayu  yang melihat kebobrokan dalam partinya terus menyisih diri ada yang mencari dahan baru untuk bergayut dan ada yang  mengambil tindakan menjauhkan diri. 

Trend ini akan terus berlaku kerana tidak nampak sebarang perubahan besar-besaran kebangkitan Melayu. 

Sehinggalah nanti kuasa yang didambakan itu sudah tiada lagi.

Monday, 17 September 2018

Anwar's relevancy and about garbage in UiTM

Looks like Anwar is beginning to feel the heat ever since initiating the PD Move.

Saw this Bernama's story just now,

Anwar rubbishes views 
he is no longer relevant

excerpts:

The Prime Minister-in-waiting,  who is 71 now, said the 11 years he spent behind bars had made him a person who truly understood the people’s problems, specifically of those in the lower income group and that this would serve him in good stead when he became the nation’s leader.

“There are cynical views that I am already old and no longer relevant to get back into government,” he said at the “Pidato Malaysia Baharu: Mengisi Harapan Rakyat” event at the Putrajaya International Convention Centre here tonight. 


Well, looks like someone will make a better PM if he/she had spent time in jail....according to Anwar lah.

Hmmm....maybe Najib should take comfort in that. If he goes to jail over whatever they are now throwing at him, upon his release, he could become PM again and be a better one.....even if at that time he's already 71 years old.

Guan Eng should be hopeful as he had spent time in jail at one point....and so do many criminals too.

Hahaha....stop panicking, I'm just joking, okay.

Anyway, I think Anwar is beginning to realise that he is no longer as popular as he used to be and the PD Move could actually backfires.

And then there's the fact that


PKR factions are at each

 other’s throat over PD move


Whatever it is, I think Anwar should just gracefully retire.

His insistence to become PM is becoming a bit embarrassing....I think even for many in PH.

I don't think someone past 70 and with such a chequered history should lead the Malaysia Baru.

Being 71 is not "Baru", okay.

I'm more in favour of the relatively young Azmin taking over from Dr Mahathir should the handsome old man really does stepped down in mid-term as promised.

Better still if Dr Mahathir stays on till the end of his days.

Ya, he's two decades older than Anwar but Dr Mahathir is of a different class altogether.

Anwar is definitely not of the same level as Dr Mahathir.

Another good thing if Dr Mahathir stays as PM till the end is that we can avoid having to go through another round of him trying to topple his successors such as Pak Lah and Najib.

Just imagine, later on, after he stepped down and Anwar becomes PM, we start to hear Dr Mahathir being unhappy again and wants to topple him too.

After all, I don't believe that Anwar is any better than Pak Lah or even Najib.

However, I think the risk of another such a campaign is less though if it's Azmin and not Anwar being the one taking over from Dr Mahathir.

Well, at least that's how I see it.

On a completely different matter, I took this picture earlier today while waiting for my cousin at the Mawar hostel of UiTM, Shah Alam,


This is right in front of the girls' hostel.

My cousin, who stays there said the garbage had not been collected for quite a few days.

Maybe it's because of the long weekend, but that should not be an excuse.

They should come up with a better system for it.

I really think that the UiTM administrators should not let this happen again.

A campus of an institute of higher learning should not look like a slum area with garbage strewn all over the place like that no matter what.

Simply not a conducive studying environment, okay.

It may also make the students think that things such as having garbage all over the place where they live are normal.

That's not good.

Hopefully they take note of this and not let it happen again.

Friday, 14 September 2018

Haters, stop bitching, please

I think I better write something now.

Been a week since my last posting and some of you are starting to complain and accuse me of things such as this one

Dedak belum dapat cannot thinklah.

Crazy. Don't know why some of you who really hate me wanted me to write more.

There were quite a few of those but I deleted some of them because they went to extreme whacking other bloggers too.

Hey, why whack other bloggers here. Go to their blog and do that there la, okay. Want me to quarrel with them, is it?

But never mind lah.

I was actually not feeling really well the past week.

And I have to take care of some personal issues too.

So, no time and energy for this blog.

Actually there were lots of stuff I could comment but it was too taxing for me to do so.

They were mostly nonsense such as Najib showing off documents that are evidence of the Arab king giving him the money everyone said he stole via 1MDB. Much too late and would not make any difference isn't it? So why bother.

Then there were the usual bullshit from Guan Eng about this and that. Well, if I wrote about those, all his fanboys would jump at me. I have no energy for that.

And of course there was that stupid Education Minister quarrelling with students over his appointment as IIUM president. And that of his political secretary to UUM. Serves those students right for believing in him. Anyway, what the hell were they doing bothering themselves with such stupidity instead of studying.

On the lewd front, there was that aide of a deputy minister taking upskirt picture of a girl. That's really sick, okay. Too disgusting for me to write.

On the racial front, there was that sort of professor quoted by a government's TV station claiming that Indians are the real bumiputra of this country. and I thought that one was over and done with by that Kulasegaran minister. And they said I'm the one playing the racial card. Well, whatever.

Errrr. what else?

Oh ya, now we are going to have the PD Move for Anwar.

That I can write a lot.

After all, I was in the thick of things during the Kajang Move back in 2014. It's more or less the same nonsense.

They really think they can do anything these days and the rakyat would swallow it.

Well, maybe they were right.

So, why should I bother myself trying to tell people that the whole thing is just pure crap.

Making Anwar the PM is really a crappy idea, okay.

I believe even Dr Mahathir knows that. He even said so back then....of course in some other words....ya, including that liwat word.

Anyway, why is it so important for Anwar to become PM?

Too big an ego, I guess.

Never mind.

If Malaysians want Anwar as their PM, then who am I to bitch about it. They can go ahead and have him as PM, and I wouldn't really give a shit.

I believe my life will go on.

I got more important things to do....like watching Korean movies.

Just finished watching this one


The Man from Nowhere 


 Quite good.

Here's the trailer

Well, that's all for now.

I hope the haters will stop complaining and bitching after reading this one.

Really guys, I was not well and busy with other things the past week.

Ok. Ciao.

Friday, 7 September 2018

Answering the spin on paddy and rice industry

GUEST BLOGGER

By Lebai Sudin

Baru-baru ni aku ditunjukkan oleh beberapa rakan dua artikel dan satu video. Ketiga-tiganya pasal beras. Aku ingatkan orang tak minat pasal beras ni, kerana mudah nak dapat beras di mana-mana pun.

Dah jadi subjek aku, dia orang tunjuk dua artikel dan satu video. Artikel pertama dari blog OutSyed The Box, yang kedua keratan akhbar SelangorKini, manakala video dikeluarkan oleh Padi Rescue.

Bagi aku, kedua-dua artikel tu macam karung..sumbat je lah apa yang nak dimasukkan..blanket semuanya sekali.

Artikel OutSyed pada 3 September 2018 dengan Tajuk - Kenapa Harga Barang Di Malaysia Selalu Tinggi? - kata jawapan mudahnya kerana ekonomi negara kita terlalu terkawal. Aku tak mahu ulas perkara-perkara yang dimaksudkan sebagai kawalan itu, kecuali bab beras lah. Artikel tu kata antara kawalannya ialah wujudnya Telekom, TNB dan Bernas.

Tak taulah kalau semua bebas, free enterprise..harga akan jadi rendah. Hartanah kat negara ni ditentukan oleh pasaran. tak murah mana pun, semakin mahal adalah. begitu juga dengan barang-barang lain. Yang rendah adalah yang dikawal, iaitu barangan kawalan.

Tak semestinya yang monopoli tu harganya mahal, apatah lagi dalam hal negara kita, yang dimaksudkan monopoli itu adalah di bawah kawalan kerajaan, seperti Telekom, TNB dan Bernas. Ia kekal di bawah kawalan kerajaan kerana berkait dengan hal keselamatan negara.

Tak semua benda boleh free enterprise… beras kalau dilepaskan untuk pasaran tentukan, ada masalah lain akan timbul, dan pernah berlaku dalam krisis beras 1973 dan 1974. Sebab itulah peranan LPN yang kemudian jadi Bernas diwujudkan sebagai pengimport tunggal beras. Importnya je yang tunggal, lain-lain terbuka.

Peringkat pengilangan, borong dan runcit, semuanya terbuka dan tidak dikawal oleh Bernas. Malah sebagai pengimport tunggal, Bernas diberi tanggungjawab bantu pengilang, pesawah (pembeli terakhir padi pesawah/urus subsidi) dan jaga stok negara bagi pihak kerajaan.

Aku pernah sebut ada lebih 200 kilang beras yang mana 30 daripadanya milik Bernas. Ada lebih 3,400 pemborong dan hanya 13 adalah anak syarikat BERNAS. Ada lebih 42,000 peruncit dan BERNAS langsung tak terlibat.

Malah, beban kerajaan ditanggung oleh Bernas yang diberi permit mengimport beras. Ia bukan mutlak pun, cuma kerajaan tak beri kepada pihak lain untuk import beras. Bisnes mengimport beras diberikan kepada Bernas sebagai mengimbangi tanggungawab kerajaan yang mesti dilaksanakan oleh Bernas.

So istilah monopoli tidak tepat sama sekali.

Artikel SelangorKini pada 5 Sept 2018 dengan tajuk - Monopoli Bernas Bakal Tamat - memetik kenyataan Timbalan Menteri Pertanian dan Asas Tani, Sim Tze Tzim.

Ayat pertama artikel tu kata - Monopoli pasaran beras oleh Bernas akan ditamatkan bagi menjamin kepentingan pengguna lebih terjamin.

Timbalan Menteri berkata, langkah itu memberi peluang kepada pembekal beras berkelayakan memasarkan beras.. dan bla..bla..tak boleh satu syarikat sahaja mengedar beras…bla..bla..

Nah.. monopoli ikut mana ni.. sama ada Timbalan Menteri kurang faham atau tak sedar fakta industri beras atau wartawan yang tulis pun tak pasti dengan fakta.. tak tau lah.. kesannya pembaca akan keliru dengan industri beras.

Kesannya juga telah membuatkan muncul video Padi Rescue.. kumpulan ini kata menamatkan monopoli Bernas tak selesaikan masalah. Malah, katanya, membiarkan pasaran menentukan industri (100 peratus terbuka kepada swasta) dibimbangi boleh berlaku krisis beras seperti 1974.

Nah..betul lah tu.. ekoran krisis 1974, maka kerajaan buat LPN untuk jalankan tugas kerajaan. Kemudian kerajaan nak kurangkan beban serta mahu tingkatkan kecekapan, lalu LPN diswastakan menjadi Bernas, tetapi dikawal syarat-syarat ditetapkan oleh kerajaan dengan kerajaan sendiri punyai kuasa veto dalam Lembaga Bernas.

Aku tak fikir kerajaan sanggup urus 100 peratus industri padi dan beras ini macam yang Padi Rescue mahukan. Kita kena realistik. Kerajaan tak mampu tanggung semuanya. Memberi bisnes mengimport beras kepada Bernas adalah bagai subsidi silang untuk Bernas memikul tanggungjawab kerajaan.

Peringkat awal, ketika Padi Rescue mula perjuangkan hal beras ini, mereka mahu tugas mengimport beras oleh Bernas sahaja ditamatkan. Sekarang apabila kerajaan mencanangkan mahu berbuat demikian, Padi Rescue rasa ia tak selesai masalah.

Desakan awal Padi Rescue sebelum ini, barangkali didorongi oleh pemborong-pemborong yang mahukan AP. Mereka mahu AP yang diberikan kepada Bernas diagihkan kepada mereka. Ia sebenarnya tak selesaikan masalah pesawah. Sekarang Padi Rescue mungkin dah sedar tu.

Masalah industri padi dan beras negara, adalah masalah pengeluaran. Soal membangun dan memajukan pesawah serta meningkatkan pengeluaran. Ia bukan soal selepas tuaian. Pengedaran beras di pasaran tidak ada masalah. Itu sebenarnya… jadi jangan kelirukan rakyat..


Wednesday, 5 September 2018

State of journalism

The media was said to be free, balanced and everything good in Malaysia Baru.

Not like during the BN's time in power.

Well, I'm doing this short post because I opened the website of national news agency Bernama just now.

These are the latest stories on its first page of the political section;

http://www.bernama.com/en/politics/list.php

PH in comfortable lead to win Balakong
 by-election amid concern of low turnout

PH set up 10 booths to help
 voters check polling centres

Upgrading of Balakong road
 project not to fish for votes - Baru

Constituency to be contested by Anwar
 to be announced this month - Saifuddin Nasution

PPBM adopts 'open door' policy
 to those keen to join the party

Seri Setia by-election: Halimey
 confident voters' support remained

Look at my track record, 
says Azmin to delegates

Seri Setia by-election: Internal squabbles
 in PKR not affecting PH's campaign

Balakong youngsters hope 
for a safer and better road quality

Mahathir says will honour 
PH agreement on succession

So, okay or not?

Free, balanced and everything good?

Well, never mind.

Anyway, I'm actually more interested in this story by Reuters;

 How Myanmar punished two reporters

 for uncovering an atrocity


Brave guys, those journalists.

Well, at least over here the authorities are no longer doing that to journalists....for now.

I'm always hopeful that Malaysia will have a truly free media one day.

I believe I have always been consistent on this since back then during the BN's rule.

Please check the archive of this blog before simply accusing me of these and those, okay.

Maybe you all want to read again this post of mine which I wrote on May 20 2015;

Journalists need balls


If you don't feel like reading that, maybe you want to watch this instead, okay.


Tough, right? Even in Malaysia Baru. Even for me.

Tuesday, 4 September 2018

About the pizza that the boy eats

The other day I wrote this post

About possibly more expensive goods and services

excerpts;

Just this morning my friend told me that the price of pre-cooked pizza she normally buys at Aeon Big supermarket has gone up.

It used to be RM4.70 per piece but now RM5.20.

I know, you all may say pizza is not an essential item, but that's not the case with my friend.

You see, my friend has a son who is with autism and the boy eats mostly pizza and roti canai. Seriously. He doesn't eat rice at all.

And for pizza, he only eats either those at Pizza Hut or that one prepared at Aeon Big. He doesn't even eat those at Domino Pizza.

Well, that's how it is with children with autism.

So, my friend has to bear with this. Hopefully the price will not go up further after the SST is implemented.


Unfortunately, the price did goes up.


Today my friend forwarded me this message;

30 Ogos beli pizza Mikail RM5.20 (harga asal), rasanya dah lama saya tak beli dgn harga asal.. selalunya RM4.90, RM4.70.. tadi bertanya kepada adik2 di bahagian bakery AEON Big (adik2 ni mmg dah kenal lah muka mama mikail tanya"nak berapa kak").. menurut mereka harga asal RM5.20, harga semasa GST RM4.90 (kiranya harga promotion), bila tax holiday 0%, diberi lagi harga promotion RM4.70.. tidak pasti bila dikembalikan kepada harga asal RM5.20 (bukan setiap hari saya pergi ECM tu), menyedari harga RM5.20 pada 30 Ogos apabila ke ECM untuk stock up pizza aeon big Mikail..

Hari ini terkejut (hari terkejut sambungan hari terkejut seMalaysia semalam) rupa2nya pizza Mikail ni ada SST.. so hari ni harga naik kepada RM5.51..😳 tang mana SST tu turun kan harga barang????? Semua makanan yang di bahagian bakery tu kena SST.. (buat masa ni roti canai, milo Mika kat kedai mamak tu masih lagi harga yang sama)

Adik2 tu cakap kami pun terkejut kak dgn harga tu.. adalah org tu syor beli jer pizza from pizza hut.. mmg lah pizza hut buat masa ini take away personal pan masih lg RM4.70.. tapiiii pizza from Pizza Hut Mikail hanya makan based/dough nya saja, topping tak makan.. lagi pulak kalau pizza from Pizza Hut personal pan tak cukup, dia makan yang regular sebab topping tak makan. Kenapa saya beli pizza from AEON Big? Sebabnya Mikail makan the whole pizza hawaiian chicken tu incl topping (dgn slice chicken, nenas semuanya dia makan) at least dia makan benda lain selain dari tepung (roti canai, tepung.. base/dough pizza pun tepung)

Susah nak explain kat orang yang tak faham anak kita ni.. (lagi2 orang yang sokong sgt SST ni... oppppssss)

Well, what to do. That's just how it is.

That's all.

Malaysia Baru's Rule of Law

Yesterday

Guan Eng was freed from corruption charges


causing

MACC to be surprised

Well, a lot of others were also said to be surprised.

At my last post about Petronas, there were those who went out of topic and discussed the matter.

I even got scolded;

Aiyo Annie,

Cerita kurang umpphh lah!

Cerita apek dpt diskaun beli rumah sama macam khir toyo tapi sorang dibebaskan tapi sorang lagi kena penjara. Ini baru cerita best...

Satu lagi itu orang invoke pun bebas jugak walaupun dia curi maklumat rahsia pelanggan bank.

Apalah Annie tak pandai cari isu.

Itu cerita petron tak ada kena mengena dgn Tun M lah. Lagipun petron cuma salah satu pembekal bukan pembekal utama. Ini bukan isu langsung!

Yes, some wondered why Guan Eng got away with it while Khir Toyo, whose case was more or less the same went to jail;

Cerite apek boleh lepas tuduhan rasuah pelik sikit..Bila UMNO perintah, ada Menteri Besar yg kena tuduh rasuah dan didakwa.Tiada gangguan sapa sapa dan hakim boleh secara 'indenpendent' buat keputusan bersalah.

Bila PH perintah, kes lebih kurang sama, ada pulak hakim secara 'independent' boleh buat hukuman tak bersalah. Musykil saya semusykil keampunan ekspres Anwar Ibrahim.Nilah cara baru pemerintahan PH.Rule of Law, ye..

Hmmmm.....Rule of Law.....what's that all about....

But then again, there were those who defended the Guan Eng's acquittal.

This is a rather long one;

Anon 17:09.

"Cerita apek dpt diskaun beli rumah sama macam khir toyo tapi sorang dibebaskan tapi sorang lagi kena penjara. Ini baru cerita best..."

Memang 'cerita best' bila, kes rasuah beli rumah banglo antara Khir Toyo & Guan Eng ada persamaan, tetapi 'hasilnya' berbezanya:-

1). Masa & ketika mereka berdua diseret ke Mahkamah berbeza.
2). 'Motif' mereka berdua diseret ke mahkamah, juga berbeza.

Khir Toyo, nasibnya agak malang. Hujung 2007, di kritik hebat kerana incident MB hadiah penyapu kepada Yang Dipertua Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) kerana kutipan-cukai tidak memuaskan.
2008, Khir Toyo hilang jawatan MB setelah Selangor jatuh kepada PR dimana PAS adalah sekutu, bersama DAP. Ada yang mendakwa, BN Selangor kalah PRU12 kerana penjawat Awam marah kerana diaibkan dengan 'hadiah penyapu'.
Sudah jatuh ditimpa tangga, pembelian banglo dibawah harga pasaran dibongkar oleh Kerajaan Pembangkang Selangor. Pada penghujung 2010 dihadap kemahkamah. Akhir 2011 dijatuhi hukuman 12 bulan penjara dan rayuannya ditolak pada 2013. Akhirnya, pada 2015 Mahkamah Persekutuan, sekali lagi menolak rayuan beliau.

Oleh ynag demikian... ada yang berpendapat Khir Toyo di'kambing-hitam'kan sebagai 'bukti-teladan' bahawa UMNO/BN tidak bertolak-ansur dengan rasuah, sehinggakan pemimpin tertinggi sendiri pun, kerajaan BN sanggup seret kemahkamah. Maklumlah, kes beliau 'hangat' menjelang PRU13 (2013).

Manakala kes Guan Eng, pada pendapat/persepsi umum, beliau diseret kemahkamah... bermula July 2016... untuk memburuk-burukkan DAP, sebagai persediaan menghadapi PRU1 14. Lebih buruk lagi, Kerajaan Persekutuan(BN) seolah-olah teragak-agak untuk memulakan proceeding Mahkamah apabila PRU 14 semakin hampir, kemungkinan besar kerana gusar beliau terlepas dari sabitan bersalah atas alasan 'political conspiracy' untuk menafikan/sabotaj MB Pulau Pinang dari bertanding PRU14.

And I thought that Rule of Law is all about facts....not timing, motif and pendapat/persepsi umum.

Well, guess this is Malaysia Baru's Rule of Law.

Honestly, I was not surprised at all by all these because I had expected it when Pakatan won the general election.

In fact there were quite a number of other cases where the AG dropped the charges against Pakatan personalities since then.

Doesn't really matter.

For me they can do whatever they want.

That's what the rakyat want, right.

If later on the rakyat can't take their bullshit anymore, they may vote other people in the next general election.

Hopefully so.

For now, anything goes.

This is another comment from my last post;

Yes Malaysis baru everything good. Because they don’t steal !!!
So very sure this one....but never mind.

Have fun you guys.

Cheers.