Sunday, 26 January 2020

Things not to do as you celebrate CNY

Someone forwarded this video to me yesterday and it spoilt my CNY mood quite a bit.


Why did the man have to beat up the bus driver like that?

And why did the bus driver just yelped so meekly instead of fighting back.

So many of these road rage cases these days.

Remember that one, when a guy was beaten to death in a road rage case.

What are they so angry about?

Is the guy who beat the bus driver drunk? He doesn't look drunk to me.

So many drunk driving cases too of late.

People died because of them.

Hopefully you don't drive when drunk, especially with the CNY celebrations going on right now.

If you drink, even a single mug of beer, please ask someone to drive you home.

Or take a Grab.

Don't take a risk on this one.

Anyway, I think the authorities should do something about this aspect of road safety rather than making life difficult for people by forcing them to buy all those expensive child seats for cars.

Another thing that worries me during this CNY season is the Wuhan coronavirus outbreak.

Over 50 had died in China with thousands others in hospital.

We got four confirmed cases in Malaysia so far.

This kind of virus can kill hundreds of million if not contained.

I hope the authorities will do their best to prevent its spread here.

They must take cases like this seriously

Public health at risk

 excerpts :

JOHOR BARU, 26 January 2020: A 2-year-old Chinese boy with coronavirus symptoms was allegedly taken out of a public hospital by his parents yesterday against medical advice.
According to the Harian Metro report, a 26-year-old doctor had attended to the boy at 10.18pm on the eve of Chinese New Year.
The boy’s parents allegedly declined to be quarantined as they wanted to take a flight to China early in the morning on the first day of Chinese New Year.
The patient was found to have influenza like symptoms such as fever and coughing and was referred to a private hospital.
The doctor confirmed the boy tested positive for the coronavirus but when they informed the parents the boy had to be quarantined, the parents said they had to catch a 10am flight.
Well, some people are just like that - selfish.

If it's a zombie virus, we would all be turned into zombies because of selfish people like that.

Yup, you watched those zombie movies where most of the time some stupid characters caused the epidemic to become worse because of their selfishness.

Same in real life too.

But then again, some people are just selfish like that. They can't help themselves being like that.

Maybe its the way they were brought up or maybe its their culture and social conditioning that driving them to be selfish.

Well, I don't mind selfish people too much except when they cause harm to others or put everyone at risk due to their selfishness.

Whatever it is, let us try to be good decent people....especially during this CNY festivities.

Don't beat up bus drivers, get drunk and drive and kill people, spread the Wuhan virus or turn people into zombies.

Also, if possible, don't support DAP anymore....come on, you still support that childish Guan Eng, who is a complete failure as finance minister?

Okay, I know I'm asking too much for that one....never mind, go ahead and be a zombie,

Cheers.

28 comments:

  1. C & P

    Baru2 ini kebetulan sy ada urusan di Teluk Panglima Garang dan di Banting . Sy bertemu dgn seorang jutawan dan hartawan org Cina......

    Dia kondem org2 Melayu Islam yg menjadikan lambang *salib* di bangunan di Pulau Pinang sebagai satu isu, kita sedia maklum Mufti dan PAS yg menegur tanda salib tersebut......

    Kata Cina tersebut , cuma lambang mcm tu saja sudah takut dan jadikan isu politik, katanya bagi cina itu lambang *ONG*......

    Sy tanya kat dia, kenapa org2 Cina keluarkan produk letak lambang dan gambar2 seperti masjid dan nama2 Melayu contohnya Pau Ahmad dan Bihun Cap Masjid dan banyak lg ?

    Kenapa tk gunakan lambang *ONG* yg diperkatakannya tadi ? Lambang *ONG* mestilh ong bihun, beras, pau dan macam2 lagi ? Pastinya akan laris di pasaran sbb makanan tu semua dtgnya bersama2 dgn lambang ong......

    Sy tambah lagi, kenapa org2 Cina takut sgt dgn angka *4* yer? Pelikkan, angka jer kot , apa hal goyang bila nmpk atau letak angka *4*......

    Itu cuma angka saja yg mencukupkan bilangan atau sebagai penanda bilangan ???

    Nombor saja maaa......

    So sy bgtahu dgn dia face to face, kami umat Islam ada akidah yg wajib kami jaga, bila Mufti dan Ulama' tegur, kita yg jahil ni jgnlh tunjuk pandai. Lebih2 lagi orang bukan islam macam you....

    Mengapa ada saja yg berkaitan dgn Melayu dan Islam pasti org2 non muslim nk campur tangan dan kondem habis2an.....

    Tapi berkaitan dgn bisnes produk makanan, org2 Cina pandai menipu org2 Melayu dgn meletakkan nama2 dan lambang2 yg berkaitan Melayu ????

    Lagi satu i nak tanya u , kenapa orang2 Cina nak sangat rebut *UiTM* yg sememangnya utk Bumiputera tapi taknak berebut masukkn anak2 ke *SEKOLAH KEBANGSAAN...???*.....

    Jawapannya mudah, Cina ingin dapatkan apa saja keistimewaan dan hak yg Melayu Islam dan Bumiputera dapat.....

    Jual produk makanan dan minuman atas nama Melayu Islam sbb nk tarik duit dari poket org2 Melayu.....

    Cina nak dapatkan *UiTM* kerana IPTA ini fasilitinya adalah bertaraf tinggi yg segalanya disubsidikan oleh Kerajaan bn utk org2 Melayu dan Bumiputera......

    Dan banyak lagi jawapan2 yg sy bagi slps itu.....

    *Cina jutawan dan hartawan itu hanya tersengih2 macam kerang busuk lagaknya tanpa sebarang jawapan balas......*

    Kenapa dia tersengih2 yer ???

    Mgkin jawapan2 dari sy kena sejibik sejibik tepat ke muka dia dan betul semuanya......

    Saya bukan Jutawan mahupun hartawan yg bijak pandai.....
    Cuma seorang Pengerusi Persatuan yg sayangkan Bangsa dan Agamanya.....

    Orang2 Melayu wajib sedar dan muhasabah diri.....
    Teruskan boikot produk Non Muslim dan wajib cari produk2 Muslim sahaja sbgai alternatif.....

    Non Muslim hanya akan akur dan tunduk di bawah pemerintahan Melayu Islam sekiranya ekonomi mereka lumpuh dgn hilangnya sokongan RM dari poket org2 Melayu.........

    Yusuf Ahmad
    C&P dan mohon viralllll kan.. Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nice bro:

      Jawapannya mudah, Cina ingin dapatkan apa saja keistimewaan dan hak yg Melayu Islam dan Bumiputera dapat.....

      Exsctly.

      Ive been saying this for years. Hasad dengki derang xleh terima hakikat ni.

      Itu je punca kerapuhan hubungan kaum. Selagi kita x kata yes sila amik semua hak org bumi selagi tu mereka akan tuduh kita racist, layan mereka as 2nd class citizen, supremacist, pakai tongkat, bodoh , malas, dan sebagainya yg mereka either secara direct atau subliminally melaui akhbar2 mereka yang kemudiannya dilaungkan pula oleh apologist dan libertards.

      Delete
  2. Annie,

    Sememangnya perkara ini patut dibawakan kepada pihak polis.

    Saya paham bahasa cina serba sedikit.

    Yang tukang pukul kata, "Ching Cha lai, wo puk phak"

    Maknanya, "kalau polis datang, aku tak takut"

    Yang penumpang lain di belakang ada yang dari Negara Cina dari loghatnya. Ada yang dari Malaysia.

    Ada yang di belakang berkata "sabar" dan "Je Ren" maknaya tanggungjawap. Cina di belakang menyuruh tukang pukul sabar dan berhenti.

    Boleh jadi juga yang tukang pukul mabuk.

    Yang menjadi saya musykil, apa pasal pemandu yang kena pukul tak keluar dari bas?

    Mungkin ada yang menahan pintunya atau pintunya tersekat.

    Saya rasa patut perkara ini dibawakan kepada pihak polis. Yang tukang pukul pun kata dia takut polis. Biar dia berdepan dengan polis.

    Video-video viral macam ini banyak tapi kita tak tahu cerita sepenuhnya. Bila sebenarnya terjadi, adakah baru-baru terjadi atau cerita 2 ,3 tahun lepas dan kenapa terjadi.?

    Saya tengok video ini, memang rasa marah.

    Tapi biarlah pihak berkuasa yang siasat dan ambil tindakan.

    Secara amnya, di Malaysia ini kejadian "Road Bully" atau samseng Jalanraya ini memang banyak terjadi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa pasat itu Bulayu cari pasat sama cina maa aa ?, itu bas yang lia pandu pon cina punya maa aa .

      Bulayu manyak lupa siapa Boss lea aa.

      Delete
  3. C n p Star Online

    ISKANDAR PUTERI: Police have arrested two men who attacked a tour bus driver at Gelang Patah on Friday (Jan 24), then got violent when being questioned at a police station.

    The assault was recorded on a video that went viral on social media, showing one man beating the bus driver repeatedly with his fist, and kicking him on the head.


    The bus driver can be heard shouting for help, and in obvious pain. The attacker ignored his pleas and continued to beat him.

    The three-and-a-half minute video was recorded by a passenger after the bus had collided with a four-wheel-drive driven by one of the attackers at a traffic light junction at Jalan Gelang Patah-Pendas here.

    Johor police chief Comm Datuk Mohd Kamarudin Md Din said the two men were apprehended on the same day of the incident.

    “The incident occurred at about 1.45pm on Friday after the tour bus and the suspect’s car collided at a traffic light.

    “The bus driver came out to check out the condition of the suspects’ vehicle, but he was punched and so fled into his bus, ” he said.

    Comm Kamarudin added that the victim suffered injuries to his head and hands, while the suspects caused damage to the inside of the bus before the fight was stopped by members of the public at scene.

    A police patrol car that arrived at the scene ordered both suspects to lodge a police report regarding the accident at the nearest traffic police station.

    “However, one of the suspects let out a racial slur and exhibited indecent behaviour, throwing a chair while being questioned at the Iskandar Puteri district police headquarters.

    “The duo had also acted aggressively toward police personnel, ” he said.

    According to Comm Kamarudin, the duo also assaulted the jail guard.

    When asked whether the duo was from a secret society, he said that the matter was still being investigated, under Section 353 of the Penal Code for assaulting a public servant, and Section 90 of the Police Act for indecent behaviour inside a police station.

    The case is also investigated under Section 427 of the Penal Code for committing mischief and causing loss or damage, and Section 323 of the Penal Code for voluntarily causing hurt.

    ReplyDelete
  4. Selfish people wont care wht u said here.

    ReplyDelete
  5. Soal nya Malaysia ni ada undang dan balai Polis pun bersepah merata tempat. Polis pun ada berbagai unit. Khas untuk insiden trafik pun ada. Bila 2 parties involve in any road incident, toksah gaduh2 toksah jerit2, toksah pukul2; drive to the nearest Polis station and report the incident. Habis report, sambung whatever that go held up by the incident.

    Samseng jalan ni kenderaan dia tak ada insurance la tu. Bas persiaran memang kena follow rigid requirement. Driver selalu nya tertib pemanduannya; dia pun tak nak PSV nya kena gantung. Itu pintu rezeki dia. So penyagak jalan macam ni sebaik nya dikenakan hukuman cat garisan yang dah pudar atas jalanraya. Toksag hukum bayar denda; dia mesti boleh bayar.

    ReplyDelete
  6. Apo nak dikato ...
    When you put Ultrakiasu DAPiss in the Gomen ... you will get all sort of virus lahhh ...
    Including the most dangerous Mahavirus.

    InSyaAllah ubek ehh akan diviralkan dlm 2 thn laiee.

    Waghih.

    ReplyDelete
  7. Very deep Annie.. I hope that group of people can smell your drift.

    ReplyDelete
  8. Hai awak....
    A good CNY the Year of Metal Rat ( suka juga disebut sebagai the Golden Rat sebab permulaan kitaran baru )

    Berkenaan isu viral yang awak highlight ni, saya ada dapatkan sedikit pencerahan dari seorang pegawai Jabatan Kimia jln Abd Samad, JB yang membantu siasatan trafik PDRM
    2. Dari segi kaedah dan metodologi letak duduk kejadian, jelas bas pelancong itu yang makan lawan nya
    3. However, tindakan dua manusia yang provoke Dan salah seorang pula memukul pemandu bas pelancong itu bukanlah suatu tindakan yang mengikut lunas undang-undang

    KESIMPULAN:
    Ingat kawan! Sebesar mana pun kenderaan kita, kena hormati kenderaan lain sebab bila saat BUKU BERTEMU RUAS, baru kita tahu LANGIT KE TINGGI, BUMI Ke Lebih Tinggi.

    IQ + EQ * (SQ/PQ)=Life's Pinnacle
    peace no war🍌

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih kurang apa yg berlaku kat Bangi Seremban Highway dulu....tapi kali ni tak ada kematian....

      Delete
    2. Hello awak....

      A police patrol car that arrived at the scene ordered both suspects to lodge a police report regarding the accident at the nearest traffic police station.

      “However, one of the suspects let out a racial slur and exhibited indecent behaviour, throwing a chair while being questioned at the Iskandar Puteri district police headquarters.

      “The duo had also acted aggressively toward police personnel, ” he said.

      According to Comm Kamarudin, the duo also assaulted the jail guard.

      Delete
    3. anon 12:42
      So?
      Apa hujjah nko sebenar nya?

      Delete
    4. 1409....
      Ko tak paham ek? Meh sini aku tolong explain apa point dia. Mula2 cina dua ekor tu lagak samseng pukul drebar bas. Polis suruh pergi balai buat repot tapi bila di balai, cina dua ekor tu masih lagak samseng dan buat kurang ajar pulak, maki hamun pegawai polis, dengan kata2 rasis. Bila dah kurang ajar, polis pun tahan di lokap. Cina dua ekor tu terus dengan lagak samseng dia maki pulak pegawai lokap. Kalau cina dua ekor tu steady masa buat repot, mungkin boleh diterima bahawa memang salah drebar tu lah. Ni tidak, nak tunjuk kuat, tak takut polis kan? Nak bagi muka lagi kat cina?
      Dalam video tu nampak macam drebar bas tu salahlah, mungkin dia langgar keta cina tu. tapi bila dah sampai balai, memang cina dua ekor tu yang terlebih kurang ajar. Dengan polis pun tak tau hormat.
      Sekarang ko paham tak? Mungkin sebab dia komen dalam english tu pasal ko tak paham. Tapi lepas ni kalu masih tak paham point dia, terjun je dalam laut, rendam otak tu.

      Delete
    5. d thuggish acts tat ball up thing.... i think tats his/her argument.

      Delete
    6. anon 18:35

      meh sini aku basuh nko
      apa yang anon 12:42 share adalah benda yang ada dalam berita. Semua orang dah tahu yang dua ekor cina kapir lahanat tu berlagak samseng bukan sahaja kepada drebar bas malah polis pun babi tu tibai.

      Yang si mangkok herman adnan ni pulak cerita pasal benda lain yang tak ada sangkut paut ngan apa yang anon 12:42 ni share. Maksud aku, di luar konteks perbincangan sedangkan nko reply si mangkok ayun herman adnan nih.

      Kalau nko nak tahu, bila ada kes kemalangan melibatkan yang dilaporkan kepada trafik PDRM, polis akan mendapatkan bantuan pakar analisis cat dan impak perlanggaran dari agensi kerajaan seperti Jabatan Kimia. Dari sini, kita akan tahu bagaimana kemalangan kenderaan tersebut berlaku.
      Kau paham?

      Jadi, berhujjah lah dalam konteks dan bukan ulang mengulang benda yang sama padahal semua orang pun dah tahu.

      ADA PAHAM?

      Delete
    7. 0800

      Alhamdulillah baguslah ko dah paham. Banyak hikmah rendam kepala dalam laut. Lain kali kalau tak paham terjun dalam lombong pulak.

      Delete
  9. Aku C n P dari Laman Reformasi oleh wfauzdin.blogspot.com pro DSAI ...


    Selain itu peralihan kuasa itu juga demi membuka era dan dimensi baru Malaysia di mata dunia dengan ketuanya dipimpin oleh tokoh baharu dan bukannya oleh tokoh yang 'dikitar semula'.. aawwdduuhh...kikiki.!!

    Hakikat yang perlu difahami umum, dan juga oleh Dr Mahathir sendiri, beliau adalah PM yang 'dikitar semua'...aucchh..!!

    Dari satu sudut, kualiti PM Malaysia ini adalah orang yang diperbuat dari 'bahan sama' ..aawwuuww..!! yang mana tidak banyak mempunyai perbezaan dengan PM sebelum ini, Dr Mahathir...!!

    Tidak perlu 'dipakai atau dicat dengan apa-apa warna'..ishh..ishh..!! kepada Dr Mahathir ia tetap hakikat atau tokoh sama. Lantaran orang menanti kemunculan dan juga penanganan oleh seorang perdana menteri yang fresh. Orang mahu melihat dan menanti apakah perubahan dan pembaharuan yang bakal dilakukan oleh Anwar.




    Aaaauucchhhh..!! ko rase...dah bring it on ke atau tak tuhhh...!!??


    kikikikiki...!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dr Mahathir masih lagi PM...ouch. Anwar masih dan mungkin sampai bila2 bakal PM...ouchhhhh. Kikikiki...! Teruskan usaha anda....aawuuww...! Bring it on...is that the best you got????

      Delete
    2. Haha bro dr auch baik ko tukar auwww. Sesuai sket ngan org2 pkr setia supporter of anwar.

      Ko dh kene belum ? Bila dia mintak.ko beki karipap ko hati2 la.

      Hahaha

      Delete
  10. Baca satu breaking news article " all countries banned chinese tourists" except Malaysia???

    Nah, jenuh la semua "chinese" travelling around the world. Skrg dah terpaksa convince the world they are not from China esp Wuhan. Yang guna FAKE DOCUMENTS atau taktau Bahasa Malaysia berhati2 bila travel ya. Silap2 kena hantaq pi Wuhan!!!!

    Professor Nasi Lemak



    ReplyDelete
  11. Lega
    Lapang blog bila wak seman tempe dah tak komen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wak Suman tu, idea yilek..hanya suka berbalah
      Asyik tunjuk lagak, wal hal dia tk tinggi sekolah
      Kerna suka mncaci..dia kna Kejora punya tulah
      Khabarnya, si tua tu dh kembali ke rahmatullah

      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

      Delete
    2. Ehmmm...ehmmm...!!

      Telor dan kotey masih ada ker untuk berdepan dgn ku, Kejora....??

      Tiap hari aku masih menunggu & mencari-cari jawapan kau bila & masa berdepan dgn ku di JB.....!!

      Delete
  12. When u see theres no chauvinistic kind of comments around, u kinda get the idea tht most of them are hired guns. Non are working during their holidays..even their so capled plights are fake. For moneys sake.

    ReplyDelete
  13. https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/news/amp/world-asia-china-50511063

    Ramai kata coronavirus tu adalah satu Karma??

    Dah tu hegeh dan kemaroq nak sangat ke duit dari pelancong China sampai tergamak mengadai kesihatan dan nyawa 32juta rakyat Malaysia???

    https://youtu.be/-6p-S1napBQ

    Malaysia pula bab TH.

    Hanya kepada Allah saja kita ramai2 terus memohon perlindungan dan memohon supaya mereka2 yg berniat jahat utk menjahanamkan tabung2 simpanan dan aset2 kaum Muslim/ Bumiputra Malaysia diberi pengajaran yang sepatutnya..

    Buat jahat dbalas jahat.

    Professor Nasi Lemak

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ke? yang mati kat "iflunza A" itu ape? yang ramai mati dengi itu ape? dulu nipah pun karma kan?

      Delete
    2. hmmm! like this type only fine a few hundreds ringgit like last time those "black" guys who spitted in polis station. sometimes ago. should be shoout. self defent,,,,,,
      bloody dastard. sad for the driver have to care to earn a living

      Delete