Sunday, 14 April 2019

What went wrong with Pakatan in Rantau...among others

- Being racist,



The Star translated excerpts of Kulasegaran's speech to English;

Kula mulls legal action after accused of playing race card during ceramah


excerpts 1,

"If not how can I show my face? If this Saturday my own race and community...This is for Streram who is from our own race. We are all of the same race, same blood, so what will happen if we do not support our own race.
"If not what can we do in Cabinet? They will say what la the one contesting is him (Mohamad Hasan) and is from a different race and religion but the Tamils voted for him. Think about it," Kulasegaran said.

excerpts 2,


"How many times I have come to Rantau, here there are many Chinese and Malay restaurants but I don't eat there but I go to an Indian restaurant. This is because this is our own race, so you need to think about what I have said," he said.


- Being arrogant


I don't think Umno people had ever done this even when they were in power.

There goes votes of policemen and their family for Pakatan.


- Being stupid gangster


And that among themselves.


- Being bulu-bulu


They really should have fielded a better candidate.


- Being too much of a hypocrite and dancing too much


Aisey Anwar, at least get la a lady to dance with you....or a better looking guy.

38 comments:

  1. If Kula needed a better argument as to why people should have voted for Dr. Streram, it could have been that with Pakatan in charge of the Negeri Sembilan state government and the federal government, a PH state assemblyman would be better placed to get what the people of Rantau want.

    Whilst Tok Mat won as I had expected, and congratulations to him on that, however I foresee him having greater difficulty convincing the PH controlled state assembly and PH controlled federal government to grant his requests for his constituents.

    ReplyDelete
  2. Padan muka Anwar...auta ja lebih..sembang kuat...macam tin MILO kosong....pong pang sana sini...kosongggh

    ReplyDelete
  3. Wow, how dumb can a minister, let alone a politician, be? Another nail on the coffin.

    Cik minah: your comment pls? Still nak buta2 sokong ph?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sudah buat komen tapi Annie tak mahu siarkan. Mungkin dia tak boleh terima some of my ayat. Hehehe.....takpalah. i still congrat Tok Mat as I did in Kluangdiamond blog.

      Delete
    2. I don't think I have spiked off any comment today. Thank you.

      Delete
    3. I did buat posting early in the morning pagi tadi. Ayooyooo....mungkin silap klik. Malas nak ulanglah Annie. Tok Mat dah menang. Tahniahlah. Jb pun dah dapat MB baru yg ada visi dan missi. Harap he will fight for us, rakyat marhaen. Kalau boleh, nak mohon sekali lagi status pegangan bebas utk tanah reserve Melayu di JB.

      Delete
  4. Party workers could forced police petrol car to stop and search their car. Tell me what Malaysian laws or Acts permitted such behaviour?? That was illegal. What kind of power did they have which enable them to do that? What an arrogant and thuggish behaviour.

    The police force are empowered by Police Act, penal code and search warrant in carrying out their duty. But this illegal search coming from what laws? Jungle laws?

    Annie is right. PH can kiss good bye to police votes, together with their families.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Geng depa ni memang kaki langgar punya orang. Jenis tak makan saman. Bila bilangan sikit tahu pula berkelakuan baik dan behave. Bila dah ramai ‘true colour’ abis semua keluar. Siap boleh ‘conquer’ sesuatu tempat dan buat sesuka hati.

      Dulu kat pejabat Kerajaan puak depa ni datang buat demo. Dua bas penuh datang turun. Yang datang ngan kereta pun ramai. Car pooling. Yang outrageousnya depa siap boleh conduct traffic kat area situ. Siap dengan walkie-talkie. Sebiji macam polis trafik. Tempat tu dah jadi macam depa punya. Tahan dan block kereta orang sesuka hati. Bila pihak berkuasa ambil tindakan, mula la ‘play victim’ dan tuduh orang rasis...

      Delete
  5. plus that akan membina balai bomba di rantau statement

    ReplyDelete
  6. Sudahkah Annie....no need to gloat. Tok Mat Hassan sudah menang. Memang patut dia menang kalau nak kekal jadi Presiden umno. Lepas ni he should be more confident on his own merit. No need to depend on Boasskurr, Pencuri Negara.Tok Mat himself is Ok. Dia kaya raya, dah tentu takkan merompak titik peloh kita. So let's be berjiwa besar. Congratulation Tok Mat. Hope now u can concentrate to develop Rantau. The people trust and put great hope on u. As for PH...apa nak dikato.Rezeki takdo...next time, read and see which direction the wind is blowing, baru pilih calon yg sesuai yg boleh memenangi hati pengundi. Ok....finish. Now, kita move to Sandakan - Boleh ke umno sapu lagi....????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lesson for PH.
      Anwar has lost his lustre.No amount of "Anak India anak kita..anak Cina anak kita" or dancing with the tamby...can turn the table to PH's way anymore. Maybe now with all her free time the Puteri Refomasi can re look into a Refomasi of the Refomasi Agenda
      Wak Segen..

      Delete
  7. Kepada penyokong2 PH terutamanya dari PKR,belajar lah terima kekalahan dengan baik.jangan gaduh2 sampai bertumbuk.Malu kepada budak2.

    ReplyDelete
  8. NUAR AL JUBURI....'KUIH TALAM EMPAT MUKA'...

    ReplyDelete
  9. The result was a LAND SLIDE.

    More and more, all over the country, THE PEOPLE ARE FEELING THAT HARAPAN HAS LET THEM DOWN.

    In my view, if a GE were to be held NOW, IT'S LIKE HARAPAN WOULD LOSE POWER.

    ReplyDelete
  10. It was a not a fight between Tok Mat and Streram but a fight between Tok Mat and Anwar Ibrahim, the "incoming" 8th Prime Minister.With all the power and resources behind Anwar Ibrahim, Anwar lose miserably.He had lost his touch with the Malay masses.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tok Mat dah menang. So, what's next move for the nation and Umno? Peluang pemimpin2 Umno merompak duit rakyat sudah tamat. selamat berkhidmat utk org Rantau tok mat. Janji jgn dicapati.

      Delete
  11. Dah lama saya kata Tok Mat akan menang... sejak insiden rusuhan kuil lagi.
    Syabas Tok Mat... sejak PAU UMNO lagi saya sudah cadangkan pilih Tok Mat sebagai Presiden, mengantikan Najib. Malangnya Zahid yang dipilih sebagai Presiden UMNO.

    ReplyDelete
  12. Annie,

    Adakah komennya berbentuk rasis?

    Dia kata, dia pergi restoran India, tak pergi restoran bangsa lain.

    Kita pun tak pergi restoran hindu, bukan kerana kita rasis tapi ada sebab-sebab hukum pemakanan kita.

    Saya sebenarnya dulu pernah makan roti canai di restoran India , cuma roti chanai dengan dalca saja. Dalca, sayur saja, tak ada daging. Tapi tak berani makan yang lain disebabkan was-was.

    Bagi sayalah Annie, politik orang India ini agak "Volatile" disebabkan keadaan sosio-ekonomi kaum India. Orang India tak macam orang Cina.

    Setahu saya semasa zaman BN perintah dulu, golongan Hindraf diambil masuk dalam kerajaan.

    Kesimpulannnya, kita kena terima kenyataan bahwa politik orang India agak berlainan. Inilah kenyataan, tak perlulah kita hendak pusing-pusing.

    Keputusan PRK ini juga boleh dijadikan pengajaran kepada PH.

    ReplyDelete
  13. Cik minah ooi.realistik sikitla. Sandakan tu sarang china dap. Nak buat ape Umno nak cari penyakit bertanding kat situ. Lebih baik gunakan sumber yang ada betanding di kawasan yang ada chance untuk menang. Itu pun hang tak boleh fikir ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takda beza - Rantau, majority Melayu. Sandakan,
      Majority Cina. Kalau betul org dah muak dgn PH, mesti sapu bersih tak kira du mana mcm HARapan sapu dlm Pru15 dulu. If u depend on Malay voters je, sorry to say, PRU 16 kekal HARAPAN.

      Delete
    2. Cik Minah,

      Cik Minah kena terima kenyataan bahwa, Tok Mat lebih terserlah barbanding dengan Streram Pakatan.

      Saya rasa Tok Mat ada harapan cerah.

      Tapi, sekarang ini, kedudukan kewangan negara tak molek. Adalah lebih baik kita tunggu sehingga Pakatan langsai masalah-masalah ekonomi di Felda, Tabung Haji dan lain-lain termasuk jimat ECRL.

      Setelah ekonomi lebih cantik, barulah kita adakan perpaduan ummah bersama PAS.

      Tapi, kita kenalah adil. Janganlah satu untuk aku, satu untuk kau, kemudian dua untuk aku dan satu untuk kau. Itu dah tak adil.

      Delete
    3. Anon 17.49...Tok Mat takda keyakinan diri. Pru15 dia gelabah, takut kalah. Tu yg buat buat macam-macam hal sampai menang tak bertanding. Prk ni pun dia takut kalah sampai mintak Bosskurr, Perompak Negara bantu kempen. Padahal, semua org dah jangka termasuk Tun M sendiri, dia mesti menang. Inikah bakal Prediden umno.....?????? Jgn ingat semua org sokong Najib. Cuma penagih dedak yg takda harga diri je anggap Ph is over. Kita tengok apa jadi di SANDAKAN pula. Betul je semua org sudah muak dgn PH dan tak sabar-sabar nak BN merompak srmula negara. Setelah ekonomi lebih xantik, kamu fikir srmua org akan undi BN kah.....???????

      Delete
    4. Huh..marah betul Cik Minah oìi..Sabarlah...Langit tak sentiasa cerah...kadangkala ada ribut melanda...Kita tak perlu taksub pada pemimpin atau parti...Kalau dah tak boleh manfaat pada rakyat, buang je...

      Tok Rimau

      Delete
    5. Cik minah, boleh bagitau bomoh apa tok mat pakai sampai streram lupa bawak pas? Yes, it is a bit much to disqualify him but what proof u have tok mat engineered the disqualification? Jgn tuduh tanpa bukti, otherwise u are no diff than penyokong totok bn and ph.

      Tok Mat ni pemimpin old school. Dulu2 org akan tolak jawatan yg nak diberikan kerana dia rasa dia bukan yg terbaik dikalangan yg baik. Zaman skrg terbalik, org yg jual air liur saja boleh pikir dia ni anugerah tuhan.

      Delete
  14. Ini yang kelakar and funny in politik Malaysia, den memang suko sangat tok mat monang...Banyak perangai malaysian citizens buleh kito jumpo lopeh nie..."the true colours" macam orang putih sembangkan.
    As human being yang tak sempurno serbo serbi...'being like this..being like that...ado pado diri kito sobonanyo.
    Dik Annie, maybe terforgot one thing...perangai 'being meroyan.'
    Perangai ni mulo kito kosan bilo kita raso selamo nie, kito boto ayo..But once you jatuh terduduk..then you realized..semuo yang buruk tu ponah kito lakukan. Tak kito,maybe sedaro kito yang buek! Meroyan - orang selalu monang dan tak ponah kalah mungkin makan tahun kalau masih x sodar diri. Manokalo, yang baru monang, meroyan buleh lupo dunio, meraban tak habih kalau tak tunai janji pada diri dan yang ado di sekeliling.
    Anyway, bing...bong...bing...nak tergolak den...Being stupid gangster mesti la ado si clever gangster kan? Lopeh PRU 14 nie sonang nak konal puak nie. Yang stupid gangster for sure kaki baling kerusi dan torbalik mejo...and si clever gangster.. of course, those yang baling tulang and tabur dodak.
    Tok mat yang mano satu eih...?

    ReplyDelete
  15. My read is that people want a credible opposition - this does not validate the Rakyat wanting UMNO back in power. It however should be a signal to PH not to take the people for granted and they need to pull their socks up. We didn’t vote for UMNO 2.0 and some parts of PH looks a bit like that.

    ReplyDelete
  16. kalau kerajaan ph terus jayakan projek kereta nasional ke-3 dan kereta terbang, kemungkinan besar rakyat akan terus mengundi ph, asalkan mrk boleh menatap gambar atau lebih2 lagi melihat dgn mata sendiri.
    pasti mrk akan terlalu gembira sampai mrk merasa kenyang sentiasa dan setiap masa.
    dgn krn itu juga mrk boleh lepak2 depan tv sambil menonton epl kat rtm, dan sekali gus tidak perlu membeli barang2 makanan harian lagi. makmur hidup rakyat biasa skrg ni.

    semestinya ketika ini tak ada seorang warganegara pun yg akan putus harapan.

    ReplyDelete
  17. annie, i told you long time ago that PH is a bunch of circus and full of idiots..their winnings based on slanders and air liur, otak tarak.
    ministers without credibilities and degree, i just don't understand why these people allowed to take the top gomen posts...hancurr..!!

    ReplyDelete
  18. Tok Mat’s win was expected.

    One major mistake done by PH was it’s choice of candidate.

    ReplyDelete
  19. Cik Minah,

    Cik Minah janganlah risau sangat.

    Tun Daim kata, lebih kurang 6 bulan lagi, masalah ekonomi bolehlah diselesaikan.

    Selepas itu, saya rasa Pakatan bolehlah tunaikan janji-janji yang dulu.

    Pakatan tidak lagi dikatakan hancing tapi baunya wangi semerbak bagai cuci dengan sabun serbuk.

    Betul juga, masa Najib hampir satu dekad untuk ekonomi jadi lembab, tiba-tiba Pakatan nak pulihkan sekelip mata. Tak logik juga.

    ReplyDelete
  20. Hahaha. So finally you realize outstation people cannot judge local sentiment.

    Great for Mat Hassan but not for PH as Umno is definitely making strides in keeping their party alive.
    Unless the Malays change their "tongkat" dependant attitude, Umno will still reign.
    There is no way of controlling local sentiment when it comes to a "dependant" society.

    Tun could have used SOSMA, POTA and a host of other laws still valid to contain Umno altogether but didn't! Why?

    You should be addressing those issues rather than a simple by election.

    That is the fact. Same as your Sultanate issues which is actually a non issue but blown out of proportion possibly to divert Malaysians from other more critical issues.

    There are much much more important issues Annie.

    Take care.

    And thanks for the coverage over Rantau.

    The Equalizer-manonthestreet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I second you. Annie and Umno supporters misconception about their previous prk wins. Till date, people want a strong opposition ties between Umno and Pas to be check and balance for Msia baru. As what Nik Abduh wish to be with Umno forever..AS AN OPPOSITION TEAM.LOL

      Delete
  21. Anonymous15 April 2019 at 00:53 wrote:-

    "Tun could have used SOSMA, POTA and a host of other laws still valid to contain Umno altogether but didn't! Why?"

    Perhaps Tun knows that such action it would trigger a backlash especially by the Malays which the Pakatan government would not be able to contain, especially if the military and police are on the UMNO and the Malays' side.

    Mao Tse Tung had said that "Political power grows through the barrel of the gun" and in Malaysia, who commands the gun? I hardly can imagine Mat Sabu will if the military and/or police decide to go against the PH government.

    That's why they have to tread very carefully and not stir a hornets' nest.

    ReplyDelete
    Replies
    1. IT.Scheiss

      Benar yr last para. ....That's why they have to tread very carefully and not stir a hornets' nest...

      Lebih2 lagi Sabah.. their coastal areas esp kaw Shapie Semporna 1980s dulu lanun berkeliaran. Lahad Datu mrk dared march into town spraying bullets guna machine guns wooi jgn main2.

      2013 attacks pun gerun juga mrk dah tahap meresap dalaman dan serang.

      Apek2 bisnes komuniti DAP sekadar tarik shutters kedai masing2 dok ketaq sembunyi dalam rumah masing2.

      Scenerio Sabah berbeza dari Semenanjung. Sana balak banyak so Katak2 lajin lompat sana sini main celah2 kayu balak.

      Kawan lapat famili sya lajin lompat2. Asal USNO>PBS>UMNO dan ada bulung2 cakap sikalang dia dah lompat masuk Warisan plak dah!!!

      Professor Nasi Lemak

      Delete
  22. BN sabah is already dead you cant depend on a lone ranger mp bung mokthar to win sabah right BN shud reserve their monies to fight court charges which are coming fast & furious (incl mat flip table 10 million dirty laundary) wakakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Annon 11:59

      Mat Flip table siapa sebenarnya.? Boleh bagi pencerahan....

      Ikhlas betul-betul tak tahu.

      Delete
    2. Anon 11:59

      Mat Flip is another flip flop dongeng rekaan badut2 sama spt all those holding fake setipikets.

      Professor Nasi Lemak

      Delete
  23. at rantau bangsa & agama won (not money politics or votes buying)???

    ReplyDelete