Friday, 23 March 2018

Aiyooo....another cock-up

First there's this story by Berita Harian

BN dijangka umum senarai calon lebih awal


excerpts;

Sumber berkata, satu majlis khas kemungkinan diadakan di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini untuk semua bakal calon.
Pada majlis berkenaan, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak selaku Pengerusi BN dijangka menyampaikan surat watikah sebagai calon kepada mereka terbabit.
Mengenai tarikh majlis penyampaian watikah itu, sumber berkata ia bergantung kepada bila pembubaran Parlimen dan tarikh penamaan serta pengundian ditetapkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).
Menurut sumber itu lagi, perkara ini tidak pernah dilakukan sebelum ini, tetapi ia berbeza kali ini, bagi memberi semangat kepada semua calon untuk berdepan PRU-14 yang disifatkan sebagai 'ibu kepada segala pilihan raya'.
The BH story was written by veteran journalist Kadir Dikoh.

That then created a firestorm of rumour.

The "majlis khas" at PWTC was later on reported to be held on April 2.

BN umum senarai calon penuh 2 April 


But last night someone forwarded this to me;

PMO MALAYSIA:-

22 Mac 2018

KENYATAAN MEDIA

PENGUMUMAN CALON PRU14

Pejabat Perdana Menteri ingin menjelaskan laporan akhbar hari ini bahawa pengumuman calon Pilihan Raya Umum ke-14 akan dibuat oleh YAB Perdana Menteri Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak pada 2 April hanya merupakan satu spekulasi pihak media.

PEJABAT PERDANA MENTERI

22 Mac 2018

1) PMO FACEBOOK

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2097230746959560&id=1060496417299670

2) PMO TWITTER

https://twitter.com/PMOMalaysia/status/976765447906344960?s=19

When I saw that, I told myself that this was yet another cock-up by the BN media handlers.

They just can't make up their mind with what they want to do.

I know BH would not publish such a story without directive from "above".

And they keep doing this nonsense.

Just look at the mess they created with the "lost" Felda land issue.


and this one,


All that in BH.

I wonder what is really happening to the newspaper after they purged its top editors there via the last Media Prima's VSS exercise half a year ago.


Well, maybe their new three-in-one newspaper concept is not really working very well.

Either that, or maybe they are in the process of downgrading BH by ruining its credibility and later closing it altogether to save cost.

They seemed good at that....tak cukup untung tutup, nak naik pangkat cantas orang....well, whatever.

37 comments:

  1. X minat nak komen pasal ni. How about new topic, re Zahid's min wage proposal of RM3500 for tvet grads. Curious jugak nak tau what your readers think.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2050 baru naik haiktuiii

      Delete
  2. Talking about media handlers, more serious situation is to come.

    Take the recent statement from a deputy minister that all news on 1MDB that are not verified by the govt. is deemed fake.

    And there is now a fake news law pending in Parliament.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ministry of Truth (George Orwell, 1984)

      Delete
    2. Jibby has morphed into Darth Sidoous ... watch out for yourselves folks!

      Delete

    3. Oi Najib cibai kau jangan layan rakyat macam kambing ! Terang2 dah kantoi besar berkaitan 1MDB ! Mahkamah antarabangsa DOJ mengesahkan kau terlibat mencuri duit rakyat malaysia ! Mana nak letak muka malu seluruh dunia ! Bermacam macam jenayah kau dah lakukan seperti rasuah, mencuri, membunuh altantuya dan lain2 lagi ! Tun razak kalau tahu anak dia penghianat, penyamun, pembunuh mesti dia menyesal lahirkan kau ! Nasihat aku pada kau najis razak lebih baik kau larikan diri di luar negara seterusnya meletak jawatan sebagai perdana menteri sebelum kau di tangkap dan di heretkan ke penjara sungai buloh sebelum pilihanraya ke 14 datang ! Kau takan menang punya trust me !

      Delete
    4. Maaf 12:16.

      Belum ada bukti sahih yang boleh dikaitkan dengan Najib dalam pembunuhan Altantuya. Setakat SD dari Raja Petra Kamaruddin & mungkin PI Bala saja. RPK dalam Akuan Bersumpah (SD) mengatakan Rosmah berada ditempat kejadian dimana Altantuya di bom dengan military-grade explosive yang dikenali sebagai C4. Sebaik saja mengadakan PC pada 2008 untuk menghebahkan SD itu, RPK lari ke UK, sehingga hari ini.
      Sebab itu SD telah kehilangan kewibawaan atau credibility dan diragui penggunaannya dalam perundangan.

      Untuk maklumat Anon 12:16, suasana awal pagi ketika Altantuya dibom (mungkin jasadnya saja) untuk hilangkan bukti pembunuhan, adalah diambang Hari Raya Puasa. Tempat kejadian, lebih kurang 1~2 km dari Kg. Alam Budiman, Jalan Paip, 8 km ke Pekan Meru, Klang. Jadinya, letop bom itu sudah tentu tidak menimbulkan apa-apa keanihan kerana orang-orang disitu sedang meriah membakar meriam-buloh untuk menyambut Raya Puasa. Lebih-kurang seminggu lepas Raya, setelah dikerumuni anggota Polis, baru mereka sedar yang Altantuya telah dibunuh, dikawasan hutan-rezab yang dijadikan kawasan tadahan punca-air yang disalurkan dengan paip-besar menyusuri Jalan masuk Kampung mereka. Sebab itu jalan itu dinamakan Jalan Paip.

      Manakala Jalan Besar (sekarang dikenali sebagai Jalan/Persiaran Mokhtar Dahari) dari Shah Alam (Persimpangan Guthrie) ke Batu Arang/Kuala Selangor baru dua bulan dibuka ketika Altantuya dibunuh. Jadinya, Jalan itu belum diketahui ramai, maka agak lengang pada waktu malam.

      Saya tahu kerana saya telah menggunakan jalan itu sejak dari pembinaannya lagi... batu kerikil... naik motor, balik kerja lewat malam. Ketika baru dibuka, 3 ekor tenuk atau tapir dewasa telah mati dilanggar kereta, satu darinya menyebabkan pemandu sedang mengandung, terbunuh. Hari ini, kesemua Tapir telah dipindahkan ke hutan lebih besar ditempat lain.

      Jadinya, Anon 12:16 mesti berhati-hati. Jangan tuduh Najib bunuh Altantuya. Kena saman-fitnah nanti, termasuk Annie kerana menyiarkan 'fake news'.
      Kalau pasal 1MDB-Jho Low, OK la. Nak tuduh Najib apa pun, boleh. Kalau kita kena saman, sudah tentu banyak lawyer PH akan beri bantuan-guaman secara percuma.

      Delete
    5. Utusan Ahmad Mazlan ialah fake news sebenarnya

      Peraturan fake news engkau tu ada apply ke?

      Delete
    6. Its ERECTION time...hurry hurry...Jibbai Penyamun giving away free gift and prices...come come LaiAh LaiAh...mari mari...

      Delete
  3. dumbos & BH the real traffickers of fake news...

    ReplyDelete
  4. Ini semua kerja sabotage la.

    ReplyDelete
  5. Hello Annie,

    I think BN editors need to be inspired just like you last week.....

    Ask them to watch the movie "The Post" about Washington Post which were warned about spreading Fake news.

    They spread the truth and bring this matter to Supreme Court.

    According to Supreme court Judges,

    "The media should benefit the governed not the governers"

    They won the case in the united States.

    I think Meryl Streep and Tom Hanks nominated for oscars on their acting.

    Journalist should watch the movie for inspiration.

    ReplyDelete

  6. Anything from Berita Harian ,RTM or TV3 is not fake news .

    ReplyDelete
    Replies
    1. The heights of sarcasm from Tebing for the lowest of the wretched sinners.

      Delete
  7. Coming GE14, Malaysian cyberspace probably will be locked down. News portals blocked. Political blogs (including this one) blocked. The noose will be tightened like never before.

    If Malaysians want to consume infos and news, they just need to tune in to tv1 and tv3. Read gomen newspapers such as utusan, berita harian and nst.

    ReplyDelete
  8. Anon 20:55 & tebing tinggi,

    In Malaysia, Agenda Melayu reigns supreme.

    What is Agenda Melayu? It's nation building towards an utopia state where there's only pure blood malays living in 632AD Arabic environment free from any kinds of kafirs, indeed there shall be no need for a court of law as the saudara saudari se-islam would then be free from evil indoctrination and evil thoughts by the kafiruns and so it will be a true Islamic society and God himself will ensure that breads are fallen from sky to feed the mukminoons. But just in case a court of law is needed RUU355 will be the blue print of a great legal system.

    Meanwhile, before kafirs are wiped out totally from the Earth of God namely Semenanjung Melayu Raya, hantu raya will still be employed and deceits and lies will still be disseminated.

    So please bear with it for the moment. The end shall justify the method, you will see.

    ReplyDelete
    Replies

    1. 00:03,

      What wrong with agenda Melayu , if you are in China there will be agenda Cina ,the same thing if you are in the US ,Mat Salleh intrest will be top of the list ,are you that naive to notice that ?.

      Waht went wrong in Malaysia has nothing to do with agenda Melayu ,the fact is that agenda Melayu was never in Najib minds since he become MO 1 .

      What is your agenda ?.

      Delete
    2. tebing tinggi,

      Never heard that there’s an agenda Cina in China.

      There might be an Agenda China in the South East Asia vis-à-vis the American but Agenda Cina in China?

      There might also be an Agenda Yahudi in US, as some ustaz claimed, but other than that if there is any other kind of racial agenda similar to so-called agenda Melayu, it might have existed in the past but if there are still any left it would be interesting to know. Perhaps you could shed some light?

      Najib is the President of UMNO, and UMNO is a Malay Political Party established to defend and promote the interest of the Malay people along with the Royal institution and the religion of Islam.

      Yet you claimed that “the fact is that agenda Melayu was never in Najib minds...”? How could it be?

      Delete

    3. Aii yaa !!!, sudala anon 19:53.

      Lu balu mangun tidor ka ?, semua bangsa atak lia olang punya agenda maa aa ,Malaysia punya Cina pon atak lia olang punya agenda ,mau kasi kumpul manyak halta ,mau kasi control ini negala maa aa ,India pon selupa atak ingat itu macam jugak maa aa.

      Bulayu mau jaga ini negala jangan kasi lepas sama lain olang ,tapi lia olang punya pemimpin " hai yaa malas mau cekap " sendili-sedili punya agenda maa aa.

      Bulayu selalu manyak lupa maa aa, titon lebih lor rr.

      Delete
  9. Prof Kamarul zaman orang kayu cactus

    ReplyDelete
  10. Aiyoo... another cock-up aka kote-naik.

    Ha ha ha.

    Well, that's what you get when you choose loyalty above everything else.

    "nak naik pangkat cantas orang...." is another trait that thrives where loyalty is paramount in any department.

    Just look the Director of Mapan or something, on Wacana Sinar last night. The way he talks, sitting posture (as if no backbone) and his body language, before and after Tun's arrival was also different.

    This is what happen when kaki-bodek, good for nothing people are being chosen to lead. They will either shoot themselves or their boss in the foot. While the Boss is only good at blowing own trumpet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. It's nothing to do with noble loyalty but everything to do with vested interests and conformance out of fear - Do as I say or die ...

      Delete
  11. Dadaji asked me, Did you check the news?

    ReplyDelete
  12. tebing tinggi,

    //Anything from Berita Harian ,RTM or TV3 is not fake news//

    That is a fake statement :)

    Gladiator

    ReplyDelete
  13. Annie,

    As far as I am concerned, BH can publish anything it likes.

    It's called freedom of dpeech and anybody can choose to look stupid if they want.

    Gladiator

    ReplyDelete
  14. Kerajaan najib kangkung...dah x blh dipercayai...semua perlu mengikut telunjuk menteri bn....kerajaan kuku besi...lihat lah rakyat bertapa kita x akan blh bersuara jika bn terus memeruntah Malaysia...hancurkan bn...kita perlu perubahan dan suara...sbgai rakyat...

    ReplyDelete
  15. When the fake news law is implemented, very likely the NYT, Economist, WSJ etc will be blocked if they write on 1MDB. (The govt. can't prosecute them nor will it won't sue, like in the WSJ case).

    Is the Auditor Report on 1MDB also blocked from public view because it would contain what would be equivalent to fake news?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Engkau suka hidup dengan Undang Undang North Korea ka

      Delete
    2. Undang undang adalah di bentangkan oleh BN. BN akan menang PRU14 dari sokongan pengundi pengundi Melayu yang merupakan golongan yang terbesar, dan yang mengutamakan bangsa dan agama (GST, 1MDB tidak sepenting). BN akan menggambarkan dirinya sebagai pelindung bangsa/agama dan akan menggunakan isu ini untuk menakutkan orang Melayu. Ini realiti-nya.

      Delete
  16. I dont watch TV3 news , dont read NST , BH..all news by this media prima punya tak boleh pakai. Aku pernah keje dgn UTUSAN , THE STAR n NST..Almost 30 tahun di editorial dept. Early 80s circulation NST 250k tau. Almost everyday front page guna gambar human interest n stories. Tu dulu..NOW , sedih tgk asik2 citer BN itu ini la. Aku dengar last minit dah nak masuk printing front page tukaq citer MO1 . Bosses editorial kena ikut arahan dari u know who la. Kesian gak boss2 ni. Mana ada kebebasan media .kalau aku sebut angka circulation NST sure ramai yg tak pecaya..dulu NST the beat of the nation..so how to pecaya the news yg kuar..sapa2 yg menang PRU14 nanti bagi la freedom kat our local newspaper men .Jgn campoq tangan urusan editorial..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kita semua tak tengok Bulletin TV3, nanti tak tahu pulak apa 'fake news' yang disebarkan.

      Delete
  17. Saudara RD,

    Dekat rumah saya, tidak ada siaran TV3 terus, saya dah adjust supaya gambar TV3 tidak keluar.

    Pepatah Omputih kata "Ignorent is Bliss"

    Maknanya, kalau kita tahu benda yang mengarut, sebenarnya hati kita lebih tenang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saudara Anon 20:15.

      Mungkin perangai saya tak sama dengan Saudara. Saya langsung tak rasa stress atau tidak tenang bila kena tipu oleh TV3.
      Kadang-kadang seronok pun ada, bila pemimpin mereka 'cock-up' atau tembak kaki sendiri dalam TV3.

      Misalnya... tadi saya turun kejap untuk minum air. Lalu depan TV (rumah saya, TV on memanjang), Zahid sedang berucap dalam Buletin TV3, saya berhenti sekejap untuk dengar.
      Zahid kata nak bina Pusat Penyembelihan Lembu Halal terbesar Asia, di Bagan Datoh. (Penyampai berita kata, yang terbesar sekarang adalah di Kemboja).

      Jadi saya hairan lah. Zahid Hamidi adalah Ahli Palimen Bagan Datoh. Menang dulu pun, majoritynya bukan lah besar sangat.

      Zahid lupa kot, bahawa pengundi India di Bagan Datuk adalah 23.5%. (kedua terbesar selepas Kota Raja, 29.5%)
      Dia tak tahu ka... bahawa diIndia, orang Islam tidak berani sembelih lembu. Ada penganut Islam dibunuh, mob-style kerana disyaki menyembelih lembu.

      Delete
    2. Saudara RD,

      Boleh jadi mata Wak Jahid kurang awas.

      Dia boleh terbaca Mahathir Kutty dalam IC lama Tun.

      IC dulu-dulu, mana ada tulisan, gambar aje. Tulisan dekat belakang.

      Agaknya, 23.5% itu dia tersalah baca, dia ingat orang jawa.

      Delete
  18. Ini silap tulis nii,

    Maknanya, kalau kita tak tahu benda yang mengarut, hati kita akan lebih tenang, hidup kita akan lebih aman damai.

    Ignorent is bliss

    ReplyDelete
  19. Ahmad maslan: kerajaan naikkan harga minyak untuk mengurangkan kemalangan Jalan raya

    Iya inilah alasan2 yg biasa dilemparkan oleh menteri2 mangkuk ayun. Ahmad Mazlan kata kerajaan naikkan harga minyak utk mengurangkan kemalangan. Najis kata naikkan kadar Tol utk mengurangkan kesesakan. Najis juga pernah mengatakan naikkan harga gula utk mengurangkan kadar kencing manis utk kesemua insan. Salleh Kruak mengatakan ia akan mewujudkan Akta Komunikasi Internet kerana fake news melayang. Ahmad Mazlan juga mengatakan cukai menyeluruh GST ada kebaikan kerana harga boleh diturunkan. Najis pernah kata dibawah kepimpinannya bukanlah kesemua harga barangan naik tetapi ada yg turun yakni harga kang kung adanya pengecualian dan jangan terus salahkan kerajaan. Bolehkah kita meletakkan nasib rakyat seramai 32juta dan masa depan Negara ke atas Pemimpin2 Unno yg cukup banggang?

    ReplyDelete